Potpuno je u redu da se oslonite na ljudsku i digitalnu pomoć

Jelena Ristić, direktorka Mastercard za Srbiju, Crnu Goru i BiH u ovoj kompaniji radi skoro 12 godina, gdje je bila na nekoliko pozicija koje su joj omogućile da može holistički da sagleda naša dinamična tržišta i više doprinesem prevazilaženju izazova na njima

Nada Stojanović
Potpuno je u redu da se oslonite na ljudsku i digitalnu pomoć

#ZENEODUTICAJA: Koja je tajna vašeg uspjeha

RISTIĆ: Upravo zato ne mogu da kažem da sam uspjela, već da radim na ličnim i poslovnim uspjesima iz dana u dan. Nema tu posebne tajne – važno je imati cilj i plan A i plan B kako ćete svoj cilj ostvariti; raditi na svojim poslovnim, komunikacijskih i međuljudskim veštinama, i na kraju, vjerovati u sebe i ne dozvoliti da vas neuspjeh obeshrabri. Ne zaboravite – da je Henri Ford slušao šta je okolina pričala, izumio bi bržeg konja, a ne automobil.

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško biti uspješna žena?

RISTIĆ: Ako se fokusiramo samo na poslovni uspjeh, svakako da postoji više izazova sa kojima se žene susrijeću u odnosu na muškarce, počevši od toga da i dalje postoje predrasude u pogledu „muških“ i „ženskih“ poslova, pa do podsvjesnih predrasuda sa kojima se žene susrijeću tokom procesa zapošljavanja i balansiranja plaćenog sa neplaćenim, kućnim poslovima i obavezama. Konkretno, iako smo svi svjesni da je budućnost tehnološka, procenat djevojaka koje se školuju za STEM zanimanja je u našem regionu i dalje nezadovoljavajuće nizak i procjenjuje se ispod 20 odsto, što te devojke automatski stavlja u nepovoljniji položaj na tržištu rada sjutradan. Tu je i etički i zakonski neprihvatljiva praksa da se žene diskriminišu u procesu zapošljavanja pitanjima koje duboko zadiru u lične planove o porodici ili da propisi diskriminišu žene preduzetnice tokom perioda trudnoće ili porodiljskog odsustva. Loših praksi koje treba iskorijeniti je mnogo i to je nešto na čemu moramo udruženo da radimo kroz sinergiju države, privatnog sektora i svih nas kao članova istog društva jer korijen svih tih predrasuda seže duboko u kolektivnu svijest zajednice. Pošto su ovo problemi sa kojima se susrijeću sva društva na svijetu, znači da su rješenja za neka od njih već pronađena i da mogućnosti za prenošenje dobrih praksi ima, što treba iskoristiti kako bi se potrebne promjene postigle brže i lakše. Na primjer, Mastercard od 2014. organizuje Girls4Tech radionice kroz koje djevojčice školskog uzrasta stiču osnovne vještine u STEM naukama što im daje potreban podstrek da odaberu karijeru u ovoj perspektivnoj oblasti, a o dosegu inicijative dosta govori podatak da je preko milion devojčica širom svijeta već prošlo naše obuke. Tu je i praksa na koju sam zaista ponosna a to je da žene u kompaniji Mastercard imaju iste prilike i mogućnosti na raspolaganju kao i muške kolege, što uključuje i činjenicu da je odnos plata 1:1, što našu kompaniju izdvaja u odnosu na tržišnu situaciju gdje istraživanja pokazuju da su žene za iste poslove plaćenje i 25 odsto manje.

#ZENEODUTICAJA: Jeste li zadovoljni svojim poslom i šta ste radili prije? Možete li nam nešto više reći o sadašnjem poslu?

RISTIĆ: Cijelu svoju profesionalnu karijeru gradim u domenu finansijske industrije, to je oblast za koju sam se i školovala i drago mi je što mogu da radim ono što volim. U kompaniji Mastercard sam skoro 12 godina, gdje sam bila na nekoliko pozicija koje su mi omogućile da mogu holistički da sagledam naša dinamična tržišta i više doprinesem prevazilaženju izazova na njima. Vjerujem da je taj lokalni ugao ono što mi značajno pomaže u poslu, jer je uvijek lakše kada u novi poslovni poduhvat ulazite sa kulturološkom pozadinom i na osnovu toga birate koje globalne tehnologije će se uklopiti na vašem tržištu i koje će osim poslovnih rezultata donijeti i promjenu svijesti korisnika i pomjeriti tržište na bolje, umjesto da pokušavate da mijenjate tržište i prilagođavate ga svojim poslovnim potrebama. Naša industrija kao spoj tehnologija i finansija je uzbudljiva i dinamična sama po sebi i ima domete koji značajno prevazilaze to da vam platna kartica stoji u novčaniku i da je koristite u supermarketu. Mi živimo u vremenu kada je mobilni telefon osnovni uređaj za informacije i zabavu i kada je tehnologija dovoljno napredovala da taj telefon zamijeni novčanik preko aplikacija mobilnih novčanika ili POS terminal ako ste trgovac na pijaci na primjer, a u skoroj budućnosti će mijenjati i ličnu ili zdravstvenu knjižicu zahvaljujući rješenjima za digitalni identitet na kojima radimo. Vjerujem da nas čeka veliki skok u razvoju i oslanjanju na digitalne tehnologije i srećna sam što sam dio kompanije koja značajno ubrzava te inovacije i čini ih sigurnim za svakoga od nas.

Jelena Ristić

#ZENEODUTICAJA:  Da li se mogu uskladiti poslovne i porodične obaveze i šta mislite o tome da je žena preuzela ,,sve na sebe“?

RISTIĆ: Mislim da je važno da se prije svega oslobodimo nametnutog pritiska da žena mora sve i u svakom trenutku da drži pod potpunom kontrolom. Baš kao što su rijetki ljudi koji rade izvan timova pa ne mogu da računaju na podršku kolega u poslu, tako se i u privatnom životu oslanjamo na dogovore i podršku članova porodice i prijatelja. Nekada je lakše da uskladimo obaveze na te dvije strane, nekada je to izazovnije, ali to je sastavni dio puta svakoga od nas. Lično, meni znači da se osim na dogovore sa ljudima, oslanjam i na tehnologije koje mi štede vrijeme jer u savremenom svijetu, vremena nikad dovoljno za sve što planiramo. Na primjer, meni je onlajn kupovina idealno rješenje jer ne trošim vrijeme na odlazak u supermarket i traženje slobodnog parking mjesta. Namirnice mi stižu do ulaznih vrata, a mogu da istaknem i opciju da u okviru aplikacija mobilnih operatera, komunalnih preduzeća, taksi prevoznika i onlajn trgovaca mogu da sigurno sačuvam svoje podatke tako da ne moram da iznova ukucavam ime, adresu i broj kartice svaki put kada plaćam. To mi smanjuje stres da ću neki podatak pogrešno ukucati a istovremeno mi briše potragu za bankomatom sa spiska dnevnih obaveza jer sve mogu da platim karticom onlajn. Dakle, trik je u tome da prihvatite da vaga između privatnog i poslovnog života ne mora uvek da bude u savršenoj ravnoteži, a da je potpuno u redu da se oslonite na ljudsku i digitalnu pomoć.

#ZENEODUTICAJA:  Šta vas odmara i šta vam je podrška?

RISTIĆ: Odmor pronalazim u druženju sa porodicom i prijateljima sa kojima gajim međusobni sistem podrške. Od kako je krenula pandemija, još više cijenim te zajedničke trenutke, ali i novi nalet kreativne energije koje donose putovanja i izleti po Srbiji i uopšte, nova iskustva koja se trudim da unesem u svoju svakodnevicu.

#ZENEODUTICAJA:  Šta biste poručili mladim uspješnim ženama, djevojkama?

RISTIĆ: Svim ženama bih poručila da bez obzira na stepenicu u karijeri na kojoj se nalaze, uvek ulažu u svoje znanje i vještine jer je to najbolja posjetnica svakoga od nas. Ne plašite se da tražite pomoć i podršku iskusnijih od sebe, ne odustajte od svojih ciljeva i naravno, oslonite se na tehnologije. 😊