7 aspekata Netflix kulture koje bi trebalo da usvojite

Često čujemo frazu "kultura čini kompaniju". Kultura postavlja ton za celokupno radno okruženje i može biti veliki pokretač za to da li pojedinci žele da dolaze na posao i da tu ostaju. Često čujemo o kulturnim osobinama kompanija u Silicijumskoj dolini... besplatni ručkovi, stolovi za stoni tenis, sobe za odmor i mnoge druge pogodnosti. Šta je onda drugačije sa Netflix-om?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
7 aspekata Netflix kulture koje bi trebalo da usvojite

Da li kulturna atmosfera znači uspeh kompanije? Ne nužno. Kada su oblikovali svoju kulturu, u Netflixu su ne samo nastojali da izgrade snažnu korporativnu kulturu, već su definisali kulturu na način koji bi istovremeno motivisao visok nivo performansi. Pristup Netflixa kulturi i talentima jedinstven je jer je dao rezultate i zasnovan je na zdravom razumu.Dakle, kako Netflix određuje svoju kulturu? Hajde da pogledamo sedam aspekata koji čine Netflixovu kulturu.

1.Vrednosti se zaista ceneU Netflixu, oni ne samo da imaju izjave o vrednostima koje su ezoterične i koje dobro izgledaju samo na papiru. Umesto toga, njihove vrednosti su veštine i ponašanja koje traže kod ljudi prilikom donošenja odluka o zapošljavanju i napredovanju. Na primer, traže ljude koji imaju dobar sud, efikasno komuniciraju i inovativni su. Sve njihove vrednosti su povezane sa konkretnim ponašanjima tako da znaju šta da traže. To nisu ideali, već očekivanja.

2. Prihvatajte samo visoke performanse

Netflix podstiče menadžere da koriste nešto što se zove "Test čuvara". Test čuvara menadžerima postavlja pitanje: "Da li bih se borio da zadržim nekoga u timu ako bi mi rekao da odlazi na sličan posao u konkurentskoj kompaniji?" Ako je odgovor ne, onda bi im trebalo ponuditi lep otpremninu. U svojim istraživanjima, otkrili su da su najbolji zaposleni dva puta efikasniji od proseka u proceduralnom radu i 10 puta efikasniji od proseka u kreativnom radu. Zbog toga shvataju važnost visokih performansi i ne tolerišu ništa manje.

3. Dajte zaposlenima slobodu i učinite ih odgovornim

Netflix je otkrio da, ako jednostavno zamole zaposlene da se oslanjaju na logiku i zdrav razum umesto na stroga pravila, većinu vremena dobijaju bolje rezultate po nižoj ceni. Pravila su korisna za nekoliko procenata onih koji prave probleme, ali pokušavaju da to izbegnu tako što zapošljavaju odlične zaposlene i eliminišu loše jabuke čim ih identifikuju u kompaniji.

Primer kako su to sproveli je eliminisanje formalne politike odmora. Umesto toga, dozvoljavaju stalno zaposlenima da uzimaju odmor kad god žele. Još jedan primer je kada su eliminisali formalnu politiku troškova i putovanja i umesto toga rekli zaposlenima da deluju u najboljem interesu Netflixa. Otkrili su da su većina zaposlenih bili štedljiviji i kao rezultat toga kompanija je uštedela više novca.

4. Stvarajte kontekst, ne kontrolišite

Menadžeri se ohrabruju da postave strategiju, definišu metrike, jasno definišu uloge i budu transparentni oko donošenja odluka umesto da donose jednostrane odluke i više se fokusiraju na planiranje, a manje na rezultate. Odlični rezultati se postižu kada postavite kontekst, a ne kada vršite kontrolu.

5. Uskladite strategije i ciljeve

Opšti mentalitet Netflixa je da imaju veoma jasne strategije i ciljeve u celoj kompaniji i unutar timova. Pored toga, daju veće poverenje timovima i odeljenjima tako da ima manje sastanaka između odeljenja i manje mikromanagementa. Krajnji cilj je biti brz i fleksibilan.

6. Plaćajte najviše na tržištu

Za zaposlene sa vrhunskim performansama, mentalitet je: platiti im više nego što bi druga kompanija platila, platiti im koliko bi koštao zamena i platiti im koliko bi platili da ih spreče da pređu kod konkurencije. Netflix veruje da je motivišuće za zaposlene imati najvišu moguću platu nego imati prosečnu platu uz bonuse.

Takođe žele da zaposlenici ostanu jer su strastveni prema poslu - ne zato što čekaju da im se isplate podsticaji ili zbog odložene nadoknade. Stoga, ne praktikuju ove prakse.

7. Podstičite neformalni razvoj

Kada je reč o procenama performansi, Netflix podstiče kontinuirane razgovore i implementirao je neformalne 360-stepene recenzije. Iskrenost se ceni i zato su sve povratne informacije neanonimne i otvoreno se diskutuju. Netflix nema nikakve formalne programe razvoja (npr. mentorske programe, rotacione zadatke), ali podržavaju napore za rad na sebi, formalan i neformalan.

Iako Netflixova kultura nije za svakoga, ima mnogo pozitivnih strana. Ako želite da budete uspešna kompanija, veoma je važno da ne samo izgradite snažnu korporativnu kulturu, već da u tu kulturu uključite i svoj pristup talentima i visokim performansama.

Izvor