Kako zapravo izgleda “pauza u karijeri”?

Da li ste ikada razmišljali o tome da napravite korak unazad? Kada se suočavate sa izgaranjem, morate biti jako hrabre da donesete odluku o pravljenju pauze u karijeri i putovanju ka balansiranijem i ispunjenijem životu. Pročitajte kako je jedna ovakva priča u potpunosti promenila način razmišljanja o uspehu i ambiciji!

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako zapravo izgleda “pauza u karijeri”?

Dugo sam verovala da se udaljavanje od bilo čega - bilo da je u pitanju projekat, školska aktivnost, karijera, ili čak trenutna pauza u nemirnom progonu ciljeva - smatra neuspehom. Nažalost, ova ideja i dalje izgleda kao da preovladava u percepciji društva. Od malih nogu, naučena sam da uspeh znači sprint ka konstantno promenljivoj ciljnoj liniji. Ciljna linija je uvek izgledala kao da se udaljava, čineći trku završenom. Odmor od ovog tempa nije bio samo nepoželjan; smatran je priznanjem poraza, kao izdaja sopstvenog poriva za postignućem.

Međutim, kako starim, učim o važnosti zdravijeg odnosa sa ambicijom. I dalje cenim ovu osobinu kod sebe, ali sada učim da prioritet stavim na balans i brigu o sebi kako bih vodila ispunjen život.

Zamislite ovo: tiho svira pesma Doli Parton "9 do 5". Godine provedene penjući se uz korporativnu lestvicu, loveći klijente i brinući se o beskrajnim rokovima i listama obaveza. Salate za poneti i kafa za put. Hitne situacije i urgentni zahtevi se stalno pojavljuju, i uvek nekome treba vaša pomoć. Zaglavljeni ste u tom svakodnevnom kolu, često zaboravljajući da je život više od toga. U međuvremenu, vaše sopstvene potrebe su stavljene u drugi plan. Zvuči poznato?

To je kao scena iz filma Đavo nosi Pradu, ali onda shvatite da je to više priča o negativcu. Revolucionarno, zar ne? To je postala moja priča, i dok sam se nosila sa izgaranjem, dobila sam pitanje - šta ako biste uzeli vremena samo da se odmorite i ne radite ništa? Ostala sam bez reči.

Znala sam da je to prava odluka za mene. Od letnjih i zimskih školskih raspusta, nisam uzimala duže pauze. Sve slobodne dane koje sam uzela u poslednjih pet do šest godina bili su uglavnom, opravdano, beg od posla. Ali čak i tokom tih vremena, znala sam da uhvatim sebe kako razmišljam o poslu, ili ponekad čak pričam ili se žalim na njega. Pišući ovo, još jednom shvatam da sam bila deo problema. To sam ja, moj lični antiheroj.

Zbog izgaranja i želje za avanturom, odlučila sam da uzmem veoma potrebnu pauzu. Na pravi način jedne milenijalke, provela sam vreme pišući dnevnik, razmišljajući i vagajući prednosti i mane. Nakon razgovora sa svojim partnerom, prijateljima i porodicom, osećala sam se sigurno u svojoj odluci. Imajući nešto ušteđevine i takav neverovatan sistem podrške dao mi je konačni impuls koji mi je bio potreban da donesem svoju odluku.

Kada sam objavila svoju odluku na poslu, svi su nudili pregršt saveta: "Da li si sigurna? Ekonomija je užasna," i tako dalje. Bez obzira na sumnje, činilo se kao pravo mesto i vreme za skok. To je dokaz važnosti mog sopstvenog sistema podrške i hrabrosti (ili ludila), koje sam imala. I tokom celog svog života gotovo da nije bilo vremena kada ekonomija nije bila užasna.

Ali, budimo realni - donošenje odluke, čak i uz prave finansijske i životne okolnosti, daleko je od lakog zadatka. To je koktel sumnje, uzbuđenja, oslobođenja, borbe sa idejom o neuspehu, hrabrosti i neizvesnosti. To je sve što očekujete i ništa za šta niste mogli da se pripremite.

Uzimanje pauze od posla nije samo privremeno odstupanje od rutine devet do pet; to je hrabar izraz samootkrivanja i preobražaja. To je korak sa poznate staze da istražite neistražene teritorije, kako u sebi tako i u svetu oko nas. Kao što je jedan od mojih prijatelja genijalno rekao, cela saga Gospodara prstenova je zapravo o dva hobita koji šetaju i snalaze se.

Šta pauza u karijeri definitivno nije:

Suprotno onome što bi sve influenseri i društvene mreže mogle sugerisati, to nije uvek glatka vožnja. Više je dikensovski od toga; to su i najbolja i najgora vremena. Za razliku od obećanja samoproglašenih gurua - tokom tog vremena, nisam pokrenula sopstveni posao, napravila i prodala svoj sopstveni masterklas ili otkrila duboku svrhu života. Takođe, počela sam da pravim kafu kod kuće, i pogodite šta? Nisam postala milionerka.

Ako je to uspelo drugima, sjajno. Za mene je to bila prilika da se odmorim i razmislim o sledećim koracima. Nije sve bilo meditacija, pisanje dnevnika i propovedanje drugima o napuštanju poslova. Umesto toga, to je suočavanje sa odbijanjima posla, podnošenje intervjua bez povratnih informacija i borba sa anksioznošću neizvesne budućnosti. Ono što vam niko ne govori je da su ti osećaji i sumnje neizostavan deo puta.

Šta pauza u karijeri definitivno jeste:

Odmor. Ponovno uspostavljanje spavanja i prehrambenih navika nakon godina pomeranja alarma, preskakanja obroka ili jedenja uz laptop. Provoditi vreme sa prijateljima, porodicom, ali najviše sa sobom. Ako ste među srećnicima, finansijski, možete i putovati. I nakon nekoliko meseci, prijatelji vam kažu da ste povratili osmeh ili da su vam mišići lica opušteniji.

Izgaranje polako napušta vaše telo. Prihvatanje anksioznosti i osećaj straha i nesigurnosti u vezi sa budućnošću. Otkrila sam da radije preferiram ovakav način osećanja, bar za sada, umesto potiskivanja i iscrpljivanja od poslovnih obaveza.

Konačno, otkrivam vrednost usporavanja i prihvatanja trenutaka tihe introspekcije. Tokom ovih trenutaka, osvajam teritoriju izvan svoje zone komfora, ponovno otkrivajući davno zaboravljene hobije i pronalazim radost u jednostavnom prisustvu. Prijavljivanje na amaterski fotografski konkurs, odlazak na čas plesa da bih uživala u njemu umesto da ga savladam; pokušaj ponovnog trčanja; sećanje da ga i dalje mrzim. Nešto poput toga. Sunčani dani napolju, kupovina cveća, uživanje u pecivima, suočavanje sa strahovima i održavanje glave iznad vode. Iako to možda nije uvek glamurozno ili dostojno Instagrama, nesumnjivo je autentično i duboko ispunjavajuće.

Autorka: Danka Marković

Preuzeto i prevedeno sa bloga humanoftheworld.com

Izvor