Intervju sa Zdenkom Popović potpredsjednicom Parlamenta Crne Gore: Važno je da se mi bavimo politikom, a ne politika nama.

Izuzetno je zadovoljstvo razgovarati sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore gospođom Zdenkom Popović i funkcionerkom Demokrata Crne Gore, o pitanjima koja su od suštinskog značaja za društveni razvoj i napredak, posebno u kontekstu rodne ravnopravnosti, liderstva, položaja žena u društvu te balansa između privatnog i poslovnog života.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Intervju sa Zdenkom Popović potpredsjednicom Parlamenta Crne Gore: Važno je da se mi bavimo politikom, a ne politika nama.

Zdenka Popović je dugogodišnji borac za prava žena i promociju rodne ravnopravnosti, čija je angažovanost doprinijela ne samo njenim istaknutim položajem u politici, već i dubokom razumijevanju izazova sa kojima se žene suočavaju u Crnoj Gori i šire. Kroz svoje liderske pozicije, gospođa Popović nastavlja biti glas za inkluzivnost i napredak, ne samo za žene, već za cijelo društvo.

Ovaj razgovor je prilika da bolje upoznamo i istražimo perspektive uvažene potpredsjednice Skupštine Crne Gore gospođe Popović o rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori, njenom liderstvu u promociji ovih vrijednosti, te kako usklađuje privatni život sa izazovima i odgovornostima svoje javne dužnosti.

1. ŽENEODUTICAJA: Vi ste rođeni u Sloveniji, da li se sjećate svog najranijeg djetinjstva i možete li nam više reći o tome?

 ZDENKA POPOVIĆ:  Slike iz djetinjstva su prilično blijede, većina je otisla u zaborav. Ostalo je sjećanje na jednu radoznalu, tvrdoglavu, upornu ali i nasmijanu djevojčicu koja je bojažljivo i bolno padala i bila povrijeđena a onda, hrabro, odlučno i strastveno ustajala, osmijehom topila ledene bregove i dostojanstveno krčila sebi put.

2. ŽENEODUTICAJA: Šta Vas je inspirisalo da uđete u svijet politike u Crnoj Gori?

ZDENKA POPOVIĆ: Slučajno sam ušla u svijet politike. U početku sam mislila da sam skrenula sa pravog puta, da sam zalutala, ali, brzo sam shvatila važnost političkog djelovanja i odlučivanja. Politika kreira ambijent u kojem živimo, projektuje našu budućnost i ako se posvećeno i inovativno bavimo svojim poslom na dobitku će biti svi građani zbog kojih i ulazimo političku utakmicu.

Vrlo je važno da naučimo da se mi bavimo politikom a ne politika nama, da učimo, istražujemo, da ne stvaramo probleme već da tragamo za rješenjima, da uvažimo i poštujemo sagovornike kako god se oni odnosili prema nama, da ostanemo svoji a da sačuvamo dostojanstvo i integritet. Žene to mogu mnogo bolje nego muškarci. Da ne zaboravimo i da ako žene mogu da stvore novi život, da rađaju ljude, mogu sve! To je moć, i to nam niko ne može uzeti!

3. ŽENEODUTICAJA: Možete li da podelite svoje iskustvo sa samih početaka bavljenja politikom i vremena u kojem danas živimo? Kakav je danas položaj žena u društvu?

ZDENKA POPOVIĆ:  Moji prvi politički koraci bili su više nego zanimljivi. Aktivnosti koje su se odnosile na razgovor sa građanima, upoznavanje sa načinom funkcionisanja lokalne samouprave i javne rasprave oko značajnih lokalnih tema su odilježile moje aktivno učešće u političkom životu sa lokalnog nivoa. Bilo je izazovno ali ne toliko kao što je to danas. Ovo iz razloga što nije bilo govora mržnje, seksizma i mizoginije preko raznih portala i društvenih mreža. Ovo je po mom mišljenju i ključni razlog obeshrabrivanja žena da se aktivnije uključe u politiku.

Danas je mnogo više žena u politici. Kvote su nam to omogućile. Da nije bilo kvota ne bi bilo ni većine žena u politici jer se na politiku i dalje gleda kroz muške naočare. I dalje razbijamo stereotipe, i dalje nas koče na putu ka vrhu, zato nam je neizmjeno važna kohezija i solidarnost. Žena ženi mora biti lavica.

4. ŽENEODUTICAJA: Koji su Vaši primarni ciljevi i kako pristupate izazovima unapređenja položaja žena danas u društvu?

ZDENKA POPOVIĆ: Kao potpredsjednici Skupštine Crne Gore, moj primarni cilj je osigurati da svi građani imaju jednake mogućnosti i pristup pravdi. Kada je u pitanju unaprjeđenje položaja žena u društvu, moj pristup je sveobuhvatan i dugoročan. Fokusiram se na promociju rodne ravnopravnosti kroz donošenje i implementaciju zakona koji štite prava žena, osiguravajući da se svi aspekti života žena uzmu u obzir, uključujući ekonomsku nezavisnost, zdravlje, obrazovanje i sigurnost. Takođe, radim na podizanju svijesti o rodnoj diskriminaciji i nasilju nad ženama kroz javne kampanje i edukaciju, podržavam aktivno uključivanje žena u politički proces i donošenje odluka. Smatram da je osnaživanje žena ključno za razvoj društva i ostvarivanje punog potencijala svih njegovih članova.

5. ŽENEODUTICAJA: Koji su ključni izazovi sa kojima se suočavate kao žena koja danas zauzima značajno mjesto u političkom društvu i ambijentu Crne Gore?

ZDENKA POPOVIĆ: Ključni izazovi sa kojima se suočavam kao žena u političkom društvu i ambijentu Crne Gore uključuju stereotipe i predrasude o ulozi žena u politici, nedostatak podrške i mentorstva za žene u političkom okruženju, kao i izazove u balansiranju profesionalnog i privatnog života. Takođe se suočavam sa pritiscima i očekivanjima koja su često različita za žene u politici u odnosu na muškarce. Uprkos tim izazovima, predanim radom i upornošću nastojim prevazići prepreke i doprinijeti napretku našeg društva kao cjeline.

6. ŽENEODUTICAJA: Kao profesionalna žena na značajnoj liderskoj poziciji, kako upravljate ravnotežom između posla i privatnog života?

ZDENKA POPOVIĆ: Upravljanje ravnotežom između posla i privatnog života zahtijeva pažljivo planiranje, fleksibilnost i prioritizaciju. Za mene, porodica je na prvom mjestu, pa je važno postaviti jasne granice između poslovnih i privatnih obaveza, kako bih mogla posvetiti dovoljno vremena svojim najbližima. U tom procesu, oslanjam se na podršku porodice, kolega i tima, što mi pomaže da lakše balansiram između profesionalnih i privatnih obaveza. Takođe, trudim se da pronađem vrijeme za sebe i aktivnosti koje me opuštaju i osnažuju, jer je važno očuvati sopstveno blagostanje i mentalno zdravlje kako bih efikasno obavljala svoje dužnosti na poslu i u privatnom životu.

Zdenka Popović u Parlamentu Crne Gore (Foto: privatna arhiva sagovornice)

7. ŽENEODUTICAJA: Možete li nam reći iz Vašeg ugla, zašto danas žene ne žele da se bave politikom?

ZDENKA POPOVIĆ:  Razlozi zbog kojih žene možda ne žele da se bave politikom su raznovrsni i duboko ukorijenjeni u društvenim, ekonomskim i kulturnim faktorima našeg društva. Neki od tih razloga su nedostatak podrške i resursa za žene koje žele ući u politiku, kao i prepreke poput rodno zasnovanih stereotipa i predrasuda. Takođe, nedostatak vidljivih uzora među ženama u politici može smanjiti ambiciju i samopouzdanje onih koji razmatraju političku karijeru. Važno je napomenuti da su ovi izazovi multidimenzionalni i zahtijevaju sistematske promjene na različitim nivoima društva. To uključuje političke partije koje trebaju aktivno raditi na promovisanju rodne ravnopravnosti u svojim redovima, kao i stvaranje političkog okruženja koje je otvoreno, inkluzivno i podsticajno za žene. Uz to, obrazovanje i podizanje svijesti o važnosti učešća žena u politici igraju ključnu ulogu.

8. ŽENEODUTICAJA: Na koji način smatrate da Vaš rad doprinosi promociji ženskog liderstva u Crnoj Gori i šire?

ZDENKA POPOVIĆ: Kroz svoj rad, nastojim da budem istinski zagovornik inkluzivnosti i promocije ženskog liderstva u Crnoj Gori i šire. To uključuje podršku ženama koje se bave politikom, mentorstvo mladim ženama koje teže političkoj karijeri, te aktivno zagovaranje politika koje promovišu rodnu ravnopravnost i osnažuju žene na svim nivoima društva.

Kao potpredsjednica Skupštine, aktivno radim na promociji zakonodavnih inicijativa koje podržavaju žensko liderstvo i osiguravaju veću zastupljenost žena u političkim institucijama. Kroz javne nastupe, medijske intervjue i aktivno učešće u raznim domaćim i međunarodnim inicijativama, nastojim podići svijest o važnosti ženskog liderstva i boriti se protiv predrasuda i stereotipa koji mogu ograničiti žene u politici.

Neizostavan dio mog doprinosa promociji ženskog liderstva je ponovno osnivanje Ženskog kluba koji se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti i učešća žena u politici. Kroz aktivnosti ovog kluba, radimo na podizanju svijesti o izazovima s kojima se žene suočavaju u politici i promovisanju strategija za njihovo prevazilaženje. Osim toga, klub služi kao mjesto razmjene ideja, inicijativa i iskustava, te kao platforma za podršku i solidarnost među ženama koje se bore za svoje mjesto u političkom životu.

9. ŽENEODUTICAJA: Kako je biti žena u crnogorskom Parlamentu? Kako je biti majka i poslanica u Parlamentu?

ZDENKA POPOVIĆ: Biti žena u crnogorskom Parlamentu nosi sa sobom izazove i mogućnosti. Kao žena i poslanica, suočavam se sa istim političkim pitanjima i procesima kao i moje muške kolege, ali često se suočavam i sa dodatnim preprekama i predrasudama koje proizlaze iz rodne neravnopravnosti u društvu. Ipak, vjerujem da je moje prisustvo i angažman u Parlamentu važan korak ka stvaranju inkluzivnijeg političkog prostora u kojem se cijeni glas žena.

Što se tiče uloge majke i poslanice, to je izazovna, ali i ispunjavajuća uloga. Balansiranje između porodičnih obaveza i političkih dužnosti zahtijeva dobro organizovanje i podršku porodice. Biti majka i poslanica mi omogućava da bolje razumijem i zastupam interese porodica i žena u društvu, te da se zalažem za politike koje podržavaju ravnotežu između poslovnog i porodičnog života.

10. ŽENEODUTICAJA: Šta biste danas poručili mladim ženama koje teže ostvarivanju karijere u politici?

ZDENKA POPOVIĆ: Mladim ženama koje teže ostvarivanju karijere u politici poručujem da imaju vjeru u sebe i svoje sposobnosti, da ne dozvole da ih prepreke ili predrasude obeshrabre, da budu uporne, istrajne i hrabre u svojim ambicijama. Ne smiju se se plašiti da preuzmu inicijativu i zagovaraju svoje ideje.

11. ŽENEODUTICAJA:  Kako ocjenjujete trenutno stanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori i koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju žene u društvu?

ZDENKA POPOVIĆ: Trenutno stanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori pokazuje napredak, ali i izazove koji su još uvijek prisutni. Postignuti su određeni koraci u pravcu unaprjeđenja rodne ravnopravnosti, ali postoje i dalje oblasti koje zahtijevaju pažnju i akciju.

Najveći izazovi s kojima se žene suočavaju u crnogorskom društvu uključuju rodno zasnovano nasilje, nedostatak ekonomske nezavisnosti žena, nedovoljnu zastupljenost žena u politici i odlučivanju, kao i rodnim stereotipima i predrasudama koje ograničavaju mogućnosti žena u različitim sferama života.

Ključno je da se nastavi raditi na jačanju zakonodavstva i politika koje promovišu rodnu ravnopravnost, te na podizanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti inkluzivnog društva u kojem se cijene i poštuju prava i potrebe svih građana, bez obzira na pol.

12.  ŽENEODUTICAJA: Koje politike ili mjere bi trebalo sprovesti kako bi se poboljšao položaj žena u Crnoj Gori, posebno u pogledu zapošljavanja, političke participacije i zaštite od nasilja?

ZDENKA POPOVIĆ: Za poboljšanje položaja žena u Crnoj Gori, neophodna je implementacija politika koje podržavaju rodnu ravnopravnost na tržištu rada, uključuju promociju jednakih plata za jednak rad, unaprjeđenje pristupa obrazovanju i obukama za žene radi jačanja njihovih vještina, te kreiranje programa podrške za preduzetnice i žene koje žele započeti vlastiti posao.

Druga važna stvar je promocija rodno balansirane zastupljenosti u političkim institucijama putem kvota, podrška ženskim političkim organizacijama i inicijativama koje se bave promocijom ženskog liderstva, te pružanje obuke i mentorstva ženama koje teže političkoj karijeri.

Ključno je i jačanje zakonodavstva i institucionalnih mehanizama za zaštitu žena od nasilja, unaprjeđenje pristupa sigurnim skloništima i podršci za žrtve nasilja, kao i edukacija javnosti o štetnosti rodno zasnovane diskriminacije.

13. ŽENEODUTICAJA: Kako vidite da bi se mogla unaprijediti edukacija i osvješćivanje o pitanjima rodne ravnopravnosti u crnogorskom obrazovnom sistemu i šire?

ZDENKA POPOVIĆ:  Unapređenje edukacije i osvješćivanje o pitanjima rodne ravnopravnosti u crnogorskom obrazovnom sistemu zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje nastavne materijale koji promovišu svijest o rodnoj ravnopravnosti, kao i obavezne časove ili programe posvećene ovim temama kroz sve nivoe obrazovanja, organizovanje obuka i radionica za nastavnike o rodnoj ravnopravnosti i načinima kako da integrišu ove teme u svoju nastavu, kao i podrška razvoju programa i aktivnosti koje podstiču inkluzivno okruženje i motivišu učenike da razmišljaju o rodnoj ravnopravnosti. Ovo bi omogućilo da predavači budu spremni za podučavanje o pitanjima rodne ravnopravnosti i promociju jednakosti među učenicima.

14. ŽENEODUTICAJA: Kako vidite ulogu žena u politici Crne Gore, posebno u donošenju odluka i vođenju političkih procesa?

ZDENKA POPOVIĆ: Uloga žena u politici Crne Gore, posebno u donošenju odluka i vođenju političkih procesa, trebala bi biti ključna i nezamjenjiva. Žene donose jedinstvene perspektive, iskustva i vrijednosti u političke procese, što doprinosi široj raznolikosti ideja i boljem razumijevanju potreba i interesa svih građana.

Žene imaju sposobnost da prepoznaju i adresiraju pitanja koja se tiču žena i njihovih porodica na način koji može biti posebno osjetljiv i efikasan. Takođe, njihova prisutnost u politici može poslužiti kao inspiracija i podrška drugim ženama da se angažuju i aktivno učestvuju u političkom životu.

15. ŽENEODUTICAJA: Koje su Vaše inicijative ili planovi kao poslanice kako biste podržali napredak rodne ravnopravnosti i osnažili ulogu žena u društvu Crne Gore?

ZDENKA POPOVIĆ: Nastaviću zastupati politike koje promovišu rodnu ravnopravnost, uključujući afirmativne akcije za povećanje broja žena u politici i drugim sferama društva, predlaganjem i podržavanjem zakona i politika koji jačaju prava žena, štite ih od diskriminacije i nasilja, te promovišu njihovu ekonomsku nezavisnost i političku participaciju. Takođe, sudjelovaću u javnim kampanjama i događajima koji podižu svijest o važnosti rodne ravnopravnosti i promovišu pozitivne primjere ženskog liderstva u društvu.

Kroz ove i slične aktivnosti, nastojaću ostvariti pozitivan uticaj na promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje uloge žena u crnogorskom društvu, kako bi svaka žena imala priliku da ostvari svoj puni potencijal i doprinese zajednici i društvu u cjelini.

16. ŽENEODUTICAJA: Kako se može osigurati veća inkluzivnost žena u procesu donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou?

ZDENKA POPOVIĆ: Da bi se osigurala veća inkluzivnost žena u procesu donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, ključno je uspostaviti kvote koje bi osigurale adekvatnu zastupljenost žena u političkim partijama, organizacijama i državnim institucijama. Osim toga, potrebno je ulagati u obrazovanje i mentorstvo žena, kako bi se osnažile njihove vještine i samopouzdanje za aktivno učešće u politici. Motivacija žena za političko angažovanje može se dodatno podsticati kroz programe podrške, mentorstva i javnih kampanja koje ističu važnost njihovog glasa i doprinosa u donošenju odluka.

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje teksta bez dozvole autora.