Kako napraviti uspešan vision board za 2024. godinu

U svetu preplavljenom distrakcijama i brzim tempom, često zaboravljamo na svoje prave želje i ciljeve. Vision board je moćan alat koji vam omogućava da vizualizujete i fokusirate se na ono što zaista želite u svom životu. Ali kako kreirati vision board koji će vam pomoći da ostvarite svoje snove? Ovaj članak vodi vas kroz korake stvaranja efikasnog vision board-a za 2024. godinu!

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako napraviti uspešan vision board za 2024. godinu

Često, kada čujemo za vison board, pomislimo na projekat koji uključuje lepkove, makaze, isečke iz časopisa i otisnute slike. Međutim, vision board je mnogo više od toga: To je vizualna manifestacija života koji želite da imate.

Šta je potrebno? Vreme, ozbiljno razmišljanje i redovni check-in.

Što više uložite u ovaj projekat, veće rezultate ćete videti u svom životu. Zapravo, studije pokazuju je 43% veća verovatnoća da ćete postići svoje ciljeve ako ih zapišete. Takođe, informacije koje se vizuelno apsorbuju bolje se i duže zadržavaju nego one koje se samo čuju ili pročitaju. To je zato što je 65% populacije vizuelni tip.

Ako možete da zapišete svoje ciljeve na način koji vam omogućava da ih vidite, kao što je to slučaj sa vision board-om, zapamtićete ih i one će vam ostati u sećanju. Kada svakodnevno razmišljate o svojim ciljevima, počinjete da usklađujete svoje akcije i odluke na način koji ih podržava. A kada se vaše dnevne akcije i odluke usklade sa vašim navedenim ciljevima, šanse da ih ostvarite se povećavaju.

Kako napraviti vision board?

 Sledite tri jednostavna koraka ispod da biste počele.

1. Vizualizacija

Proces počinje vizualizacijom. Počnite tako što ćete sedeti ili ležati tamo gde možete da se odvojite od spoljnih uticaja. Opustite se u prostoru, zatvorite oči i počnite da zamišljate šta želite za svoj život. Želite li da kupite kuću? Kako izgleda ta kuća? Gde se nalazi? Ili želite da postanete bolja liderka? Koji liderska ponašanja treba da usvojite? Kakva liderka želite da budete? Sedeti na mirnom mestu i razmišljati o ovim detaljima pomoći će vam da dozovete specifične vizualne slike koje usmeravaju vaše akcije. Ponavljajte ovo što je češće moguće kako biste slike onoga što želite postale sve jasnije i jasnije.

2. Zapisivanje ciljeva

Kada ste jasno vizualizovali oblasti svog života na koje želite da se fokusirate, zapišite specifične ciljeve koje morate postaviti kako biste ih ostvarili. Koje su dnevne, nedeljne i mesečne akcije potrebne da biste dobili kuću svojih snova? Ili da postanete liderka u svojoj oblasti?

Zapisivanje ciljeva ne mora značiti da ih pišete na običnom papiru olovkom. Iste prednosti za pamćenje i memorisanje postižu se ako štampate ili sečete slike koje predstavljaju vaše vizualne ciljeve i pričvrstite ih na tablu. Možete ih takođe aranžirati u kolaž ili digitalni vision board.

Ako ste umetnički nastrojeni, možete koristiti slike i crteže da predstavite svoje vizije i ciljeve. Samo se pobrinite da uključite i opšte vizije i povezane ciljeve za njih sa slikama koje su specifične i relevantne za ono što želite. Ako je samo kolaž lepih slika koje ne predstavljaju vaše želje i vrednosti, neće imati nikakav uticaj na vaš život.

3. Strategija

Kada su vaša vizija i specifični ciljevi povezani s njima jasni, vreme je za strategiju. Koji su neke nove navike koje treba da integrišete u svoj život da biste počeli da radite na njima? Kako će izgledati raspored ovih novih navika? Na primer, da biste kupili kuću, možda ćete morati više da kuvate kod kuće da biste uštedeli novac za avans. Ova navika može izgledati kao priprema obroka nedeljom za narednu nedelju. Ili, da biste naučili kako postati izvršni direktor, počnite da proučavate tim menadžmenta vaše kompanije. Kako rade zajedno? Koje profesionalne osobine i navike dele?

Saveti za uspešan vision board

Vision board nema velikog uticaja ako je skriven, zastareo ili ne predstavlja vaše najdublje želje. Međutim, sa pravim pristupom i namerama, može biti zaista moćan alat koji vas vodi ka životu vaših snova. Koristite sledeće savete kako biste osigurali da vaša tabla vizije efikasno to postigne.

Učinite je ličnom: Uverite se da je vaša tabla vizije tačna reprezentacija vas i nikoga drugog.

Učinite je vidljivom: Postavite svoj vision board tamo gde ćete je videti svaki dan.

Ažurirajte je: Šta želite od života može se promeniti, i to je u redu. Možda ste otkrili novu strast ili interes koji želite da istražite. Ili je vaš život krenuo neočekivanim putem. To se događa. Ključ uspešne table vizije je da uvek bude ažurirana prema vašem trenutnom stanju. Ako treba da zamenite slike, postavite nove specifične ciljeve ili ažurirate svoju strategiju, učinite to.

Prihvatite promene: Ako su stvari u vašem životu suviše drugačije, u redu je napraviti novi vision board. Prihvatite promene u svom životu i priznajte da neke stvari nisu predodređene. Moguće je da je promena zapravo ono što je potrebno.

Izvor