Moja razglednica iz Lisabona: 5 kultnih mesta koje ne smete propustiti

Putovanje u Lisabon, glavni grad Portugala, prevazišlo je sva moja očekivanja. To je mesto koje oberučki prihvata svakoga i nudi kombinaciju bogate istorije, kulture i prelepog pejzaža. Evo mog ličnog iskustva I preporuka za pet kultnih stvari koje svako treba da poseti.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Moja razglednica iz Lisabona: 5 kultnih mesta koje ne smete propustiti

1. Kula Belem

Ovaj kula, izgrađena u 16. veku, simbolizuje Zlatno doba Portugala i bila je ključna tačka odbrane Lisabona. Nalazi se na obali reke Težo i predstavlja odličnu priliku za istraživanje istorije grada. Delo je portugalskog arhitekte i vajara Franciska de Arude, a UNESCO ga je 1983. godine proglasio delom svetske baštine. Osim obilaska tornja, ne bi trebalo da propustite poznate Pasteis de Belém, tradicionalne lisabonske kolače, u blizini kule.

Kula Belem

2. Spomenik otkrićima

Nedaleko od Belem kule nalazi se Spomenik otkrićima. Ovaj impozantni spomenik posvećen je Age of Discovery, dobu portugalskih istraživača i mornara koji su hrabro krenuli u nepoznato, šireći granice poznatog sveta. Već na prvi pogled, visoki toranj i brod koji se penje niz talase reke Težo simbolizuju avanturistički duh tog vremena, kao i hrabrost i vizionarski duh ljudi koji su se usuđivali da sanjaju veće i dalje horizonte. Ispred spomenika se nalazi trg ili veliki plato u obliku kompasa. Ovaj trg je poklon Južne Afrike gradu.

Spomenik otkrićima

3. Alfama

Stari deo Lisabona, Alfama, je lavirint uskih ulica, koloritnih zgrada i autentičnih restorana. Kada šetate ovim delom grada doživećete pravu atmosferu Lisabona. Obavezno večerajte u nekom manjem lokalnom restoranu uz portugalsku pesmu i svirku. Preporučujem i posetu građevini Castelo de São Jorge koja se nalazi na vrhu najvišeg brda u Lisabonu i nudi panoramski pogled na grad.

Ulica Alfame

4. Mosteiro dos Jerónimos

Za mene je jedna od najlepših građevina u Lisabonu. Ova impozantna manastirska građevina iz 16. veka predstavlja remek-delo manuelinske arhitekture. Unutrašnjost manastira krije prelepe kapele i skulpture koje odražavaju bogatu istoriju Portugala. Ovo je mesto koje zaista možete obilaziti satima i diviti se arhitektonskim detaljima.

Manastir Jeronimos
Park ispred manastira

5. Tramvaj 28

Vožnja čuvenim tramvajem 28 je prilično pristupačno, ali i nezaboravno iskustvo koje vam omogućava da istražite neke od najlepših delova Lisabona. Ovaj tramvaj prolazi kroz uske ulice Alfame, prolazeći pored znamenitosti kao što su Se Cathedral i mirisnih vrtova. Za manje od 3 eura doživećete pravu atmosferu grada i njegovu jedinstvenu energiju.

Tramvaj 28

Ukoliko imate više vremena na raspolaganju, predlažem da odvojite jedan dan za obilazak Sintre. Na samo 30 minuta od centra Lisabona imaćete osećaj da ste uskočili u diznijevu bajku! Gradić je preplavljen netaknutim palatama, zamkovima, parkovima i šumom. Sintra je grad zaključan u vremenu. Za kraj dana, nekih sat vremena od Sintre nalazi se rt Cabo da Roca, najzapadnija tačka Evrope. Pogled i iskusvo je neverovatno i ja sam imala osećaj da se nalazim na kraju sveta, gledajući u (na oko) beskonačni Atlanski okean.

Rt Cabo da Roca

Poseta ovim kultnim mestima će vam pružiti nezaboravno iskustvo i dublje razumijevanje kulture i duha ovog čarobnog grada. Ja ću se u Lisabon sigurno vratiti, jer me je u potpunosti očarao svojom lepotom, bogatom istorijom i energijom.