Da li te FOMO sputava u karijeri?

U današnjem užurbanom, ultra-konkurentskom društvu vođenim društvenim mrežama, postaje normalno upoređivati se sa drugima. Ovaj osećaj ima ime: Strah od propuštanja, ili FOMO. Problem je što FOMO može ozbiljno ometati vašu karijeru.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Da li te FOMO sputava u karijeri?

Psihologija koja stoji iza FOMO-a

FOMO (Fear Of Missing Out) je počeo kao društveni fenomen, opisan od strane Oksfordskog rečnika kao "Anksioznost zbog toga što se uzbudljiv ili interesantan događaj trenutno može odvijati negde drugde. Često je izazvan postovima viđenim na društvenim mrežama." Profesionalno, može proizaći iz ideje da neko drugi već ima svoju karijeru i poslovni život sređen pre vas.

Klinička psihološkinja objašnjava psihologiju iza FOMO u vezi sa tribalizmom. Kaže da smo društvena bića koja treba da budu deo nečega većeg od nas samih. U prošlim civilizacijama, pripadanje plemenu značilo je preživljavanje.

Kako smo napredovali do modernih pogodnosti, više nam nije potrebno znati gde ćemo pronaći sledeći obrok. Naš pristup vestima i društvenim medijima evoluirao je u stalni tok slika i informacija o drugima; ove slike pokreću psihološke reakcije u našim mozgovima.

Deo našeg mozga poznat kao amigdala procesuira emocije. Amigdala je uključena i u osećanja straha i nagrade. Ako patite od FOMO-a, amigdala oseća da ste isključeni.

Jedno istraživanje je pronašlo direktnu vezu između vremena koje provodite na društvenim mrežama i osećanja da nešto propuštamo.

Kako znate da li patite od straha od propuštanja?

3 pitanja za procenu vašeg nivoa poslovnog FOMO-a

1) Osećate li ljubomoru kada gledate druge naloge na društvenim mrežama?

Razmislite o onom konkurentu čiji Instagram nalog izgleda kao glamurozni oglas u magazinu. Boje su savršene. Slike donose kreativnost i dizajn, a tekst priča priču koja vas čak tera da razmišljate da li bitrebalo da kupite njen proizvod.

Ovaj osećaj je preduzetnička zavist, i može oštetiti vaš posao.

2) Osećate li obavezu da delite sve svoje dobre trenutke na društvenim mrežama?

Još jedan deo FOMO-a je želja da se reaguje na konkurenciju. Ako pogledate društvene mreže i odmah osetite potrebu da se uskladite sa postovima, pričama ili slikama konkurenata, bez namernog plana, možda imate FOMO.

3) Da li vam utišavanje notifikacija uzrokuje anksioznost?

Ako vam utišavanje poplave obaveštenja sa društvenih mreža uzrokuje fizički stres, možda patite od poslovnog FOMO-a. Da, treba da budete u toku sa konkurencijom, ali svakako ne morate znati svaki njihov potez odmah nakon što ga naprave.

Kako prevazići FOMO u karijeri?

1) Usporite

Biti uspešna poslovna žena je teško. Stres svakodnevnog života i donošenje poslovnih odluka mogu vas naterati da trčite od svitanja do sumraka.

Napravite raspored koji vam daje prostora. Svesno odlučite da radite manje. Izaberite svoja tri najvažnija zadatka koja morate obaviti svaki dan, a ostalo ostavite za sutra. Kada ste odmorne možete bolje da se  nosite sa slikama koje vidite na društvenim mrežama.

2) Zapamtite, trava nije uvek zelenija sa druge strane

Osoba može izgledati neverovatno u svom novom poslovnom odelu na večeri promocije, ali ni ona nema sve savršeno posloženo. Ima strahove, neuspehe i frustracije. Imajte na umu da slike na društvenim mrežama pokazuju jednodimenzionalni pogled na nečiji trodimenzionalni život - to je reprezentacija najboljih trenutaka, a ne ekskluzivni prikaz iza scene.

3) Budite prisutne

Lako je izgubiti fokus na svoje ciljeve kada se upoređujete sa drugima.

Da li treba potpuno da se isključite? Kao i u svim odlukama u vašem životu, postoje prednosti i mane. Možda nećete moći potpuno da se isključite. I to je u redu, ali ipak pokušajte.

FOMO je stvaran. Može uzrokovati osećaj anksioznosti, depresije i fizičke simptome. Trošenje energije na poređenje može vam uskraćivati prilike. Verujte u sebe. Odstupite od straha i poređenja. Nemojte dozvoliti FOMO-u da uništi vaše šanse za uspeh u karijeri.

Izvor