Peticija za povećanje zatvorskih kazni za djela protiv polnih i seksualnih sloboda - Vrijeme je da utičeš!

Dajemo ti priliku da odmah ostvariš uticaj, potpišeš peticiju i od trenutnih 3980 dodjemo do 6000 potpisnika i potpisnica. Potpisivanje ove peticije je jedan minut našeg vremena, jedan nimalo težak, a vrlo važan zadatak sve nas.

Sanja Milosavljević
Peticija za povećanje zatvorskih kazni za djela protiv polnih i seksualnih sloboda - Vrijeme je da utičeš!

"Nažalost, svakodnevno svjedočimo zločinima gdje žrtve dodatno bivaju viktimizovane, a nasilnici nedovoljno brzo i neadekvatno kažnjavani za počinjena djela. Odgovornost svakog pojedinca u društvu je da stane u zaštitu prava i sigurnosti svih pojedinaca, posebno onih koji su najosjetljiviji na nasilje i iskorištavanje. Izmjene postojećeg zakona su neophodne kao prva stepenica odvraćanja i upozorenja za one koji razmišljaju o počinjavanju ovih i sličnih djela, a ujedno podrška žrtvama da istupe i prijave svoje zlostavljanje bez straha od odmazde, uvjerene da će biti zaštićene i podržane." rekla je za #zeneoduticaja Adrijana Husić, koja snažno zagovara da se uključimo i utičemo. 

NVO Građanski pokret MI MOŽEMO pokrenuo je peticiju za povećanje kazni koje se izriču za djela protiv polnih i seksualnih sloboda. 

"Svjesni da u našem društvu ne smije biti mjesta seksualnim predatorima koji svoju fizičku, ili bilo koju drugu nadmoć, eksploatišu sa ciljem vršenja nedozvoljenih polnih radnji - obljuba ili sa njom izjednačen čin, a kako bi zaštitili integritet svih potencijalnih žrtava, kao i njihovo fizičko i psihičko zdravlje, tražimo izmjene krivičnog zakonika Crne Gore za članove od 204 do 211b. Izmjene koje zahtijevamo podrazumijevaju da ni jedna kazna za obuhvaćena krivična djela ne može biti manja od 8 godina zatvora, kao i izmjenu da se najteža krivična djela iz ove oblasti - obljuba nad djetetom i oljuba nad nemoćnim licem kazne sa najvećom zatvorskom kaznom koju poznaje crnogorski pravosudni sistem." istakli su iz organizacije. 

Potpisivanje ove peticije čin je solidarnosti sa žrtvama.

Potpisivanje ove peticije je poruka da ne želimo da tolerišemo ove zločine i da je ovo jedan od koraka u borbi za pravdu i sigurnost za sve pojedince.

Potpisivanje ove peticije je način da natjeramo one koji nas predstavljaju da raspravljaju o ovome, da ih podsjetimo na odgovornost i ubrzamo donešenje novih zakonskih mjera. 

PETICIJU možeš potpisati OVDJE. 

p.s. naravno, potrebno je da svojim jmbg i brojem lične karte dokažeš da si to ti.