Kako zaštiti autorska prava autora fotografija?

Svjedoci smo da je u savremenom društvu prisutna neprestana "glad" za informacijama i da se mediji utrkuju ko će prvi objaviti neku ekskluzivnu vijest. Prosječan čitalac je preplavljen ogromnim brojem informacija i mediji gotovo uvijek opremaju tekstove atraktivnim fotografijama kako bi privukli pažnju čitalaca. Marija Živković (Senior Associate iz Vukmirović Mišić Law Firm) donosi svoje autorski tekst, koji prenosimo sa ciljem da se o ovoj temi stvori svijest i uvidi važnost iste.

Sanja Milosavljević
Kako zaštiti autorska prava autora fotografija?

Svjedoci smo da je u savremenom društvu prisutna neprestana "glad" za informacijama i da se mediji utrkuju ko će prvi objaviti neku ekskluzivnu vijest. Prosječan čitalac je preplavljen ogromnim brojem informacija i mediji gotovo uvijek opremaju tekstove atraktivnim fotografijama kako bi privukli pažnju čitalaca.

Domaći mediji veoma često ove fotografije objavljuju bez znanja autora, samim tim i bez njihove saglasnosti i bez plaćanja odgovarajuće naknade. Na ovaj način se krše autorska prava autora fotografija.

Shodno čl. 4 Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Službeni list Crne Gore" br. 53/2016 i145/2021) fotografija predstavlja autorsko djelo, a autor shodno čl. 13 istog zakona ima autorsko pravo koje obuhvata moralna prava, imovinska prava i druga prava autora. U moralna prava, između ostalih, spadaju i isključivo pravo autora da bude priznat kao autor svoga djela, na način da njegovo ime bude naznačeno na djelu i u vezi sa djelom kao i pravo na poštovanje djela koje podrazumijeva da autor ima isključivo pravo da suprotstavi svakom iskrivljenju, sakaćenju ili drugoj povredi u vezi sa njegovim djelom a ako se tim radnjama ugrožavaju ili mogu ugroziti njegova čast ili ugled.

S druge strane imovinskim autorskim pravima se štite ekonomski interesi autora. Autoru za svako iskorišćavanje njegovog djela od strane drugog lica pripada autorski honorar, odn. pravična naknada.

Takođe, autor ima isključivo pravo da dozvoli ili zabrani umnožavanje svog djela na materijalnom nosaču, isključivo pravo prikazivanja javnosti svoga fotografskog djela uz pomoć tehničkih uređaja, isključivo pravo na javno saopštavanje svog djela, isključivo pravo na stavljanje djela na raspolaganje javnosti, isključivo pravo na preradu djela i slično.

U slučaju da su mu povrijeđena autorska prava - moralna ili imovinska autor može tražiti zaštitu svojih prava i naknadu štete pred sudom. Za odlučivanje po tužbama za povredu autorskih prava nadležan je Privredni sud Crne Gore. Tužbeni zahtjev je, uobičajeno, usmjeren na to da se utvrdi povreda prava, da se zabrani dalje vršenje povrede i vršenje budućih povreda, da se objavi presuda o povredi prava i na naknadu štete - materijalne (u iznosu uobičajenog autorskog honorara/naknade za svaku objavu) i nematerijalne za pretrpljene duševne bolove zbog povrede moralnih prava autora.

Ovaj tekst je objavljen uz saglasnost autorke.