Muzeju Pabla Picassa u Parizu donirano još osam djela

Djela velikog umjetnika francuskoj državi poklonila je njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso. U sklopu donacije Maye Ruiz-Picasso je i skulptura iz njene privatne zbirke, objavilo je francusko Ministarstvo kulture. Do Picassovih je djela vrlo teško doći, rijetka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umjetnik nije volio da prodaje svoje slike. Ostavio ih je u nasljeđe svojim potomcima.

Sanja Milosavljevic sanja@impactinstitute.me
Muzeju Pabla Picassa u Parizu donirano još osam djela

Picassov muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam djela poznatog španskog umjetnika, koje je francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso, javlja agencija dpa.

U sklopu donacije Maye Ruiz-Picasso je i skulptura iz njene privatne zbirke, objavilo je francusko Ministarstvo kulture.

U saopštenju se navodi da su djela, odsad u vlasništvu francuske nacionalne zbirke, dodijeljena pariškom Picassovom muzeju gdje će biti izložena od 22. aprila 2022. godine u sklopu izložbe posvećene Mayi Ruiz-Picasso, rođenoj 1935. godine.

Ministarstvo ističe da su djela iz različitih kreativnih faza Pabla Picassa obogatila zbirku već izloženih pariških umjetnina velikog slikara.

Donaciju čini šest slika, jedna skulptura i blok sa skicama.

Picassov muzej u Parizu

Najveća zbirka Picassovih djela na svijetu

U pariškom Picassovom muzeju, otvorenom 1985. godine, smještena je najveća zbirka umjetnikovih djela na svijetu. U sklopu izložbe su i privatne fotografije na kojima je umjetnik prikazan sa svojom porodicom.

Pionir kubističkog pokreta umro je 1973. godine u Francuskoj u 91 godini. Do Picassovih je djela vrlo teško doći, rijetka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umjetnik nije volio da prodaje svoje slike. Ostavio ih je u nasljeđe svojim potomcima.

Povezane vijesti