Mlada poljoprivrednica iz Kolašina podršku IRF-a iskoristila da olakša sebi život i rad na selu

U kolašinskom selu Šljivovica, ušuškanom u podnožju gorostasne Bjelasice, porodica Ilinčić je ljeto provela radno. Najstarija kćerka, dvadesettrogodišnja Božidarka, upoznala nas sa potencijalima koji krase njeno domaćinstvo.

Sanja Milosavljević
Mlada poljoprivrednica iz Kolašina podršku IRF-a iskoristila da olakša sebi život i rad na selu

,,Trenutno se bavim poljoprivredom, zemljoradnjom i stočarstvom, uz pomoć roditelja, brata i dvije sestre. Na svom gazdinstvu posjedujemo 30 ovaca, 20 Angusa i deset domaćih krava rase Buš“, kazala je mlada poljoprivrednica iz Kolašina, Božidarka Ilinčić.

Svjež vazduh sa okolnih proplanaka, plodno zemljište i vrijedne ruke, zasluženi su za stvaranje najukusnijih prehrambenih proizvoda.

,,Domaće krave koristimo za proizvodnju sira, mlijeka i mesa. Angus rasu koristimo za preradu mesa, to je princip krava-tele. Proizvode koje proizvodimo na svome domaćinstvu plasiramo u Podgorici i Kolašinu“, saopština je ona.

Svjesna da je dotrajaloj opremi sa imanja neophodna savremena zamjena, Božidarka je odlučila da u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF) olakša porodici obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Imajući sluha za novonastale potrebe i namjere mlade poljoprivrednice, IRF se kroz kreditnu podršku namijenjenu razvoju poljoprivrede još jednom pokazao kao pouzdan partner. 

,,Zahvaljujući kreditnoj podršci koju smo dobili od IRF-a, uspjeli smo da uzmemo mehanizaciju u vrijednosti od 75.000 eura. Uzeli smo: traktor, kosačicu, balirku i plastilicu. Prije nego što smo dobavili mehanizaciju, mnogo više rada i vremena nam je trebalo da obradimo svoje zemljište, a uz pomoć mehanizacije to uspijemo još mnogo brže da završimo. Zbog izuzetno povoljnih uslova kreditiranja uspjela sam da ostvarim svoje i snove svoje porodice i olakšamo sebi život i rad na selu“, ističe Božidarka.

Kada je riječ o benefitima plodonosne saradnje, Ilinčićeva bez zamjerke navodi svoje iskustvo.

,,Zbog izuzetno povoljnih uslova kreditiranja, uspjela sam da ostvarim svoje snove i snove porodice, i olakšamo sebi život i rad na selu. Saradnjom sa IRF-om smo baš zadovoljni. Našem gazdinstvu je podrška Investiciono-razvojnog fonda mnogo značila. Preporučila bih svima da pokušaju da ostvare saradnju sa IRF-om“, istakla je ova mlada poljoprivrednica.

Dok ,,ubira“ plodove zajedničkog rada, u nadi da će motivisati nekog novog, uspješnog  poljoprivrednika, Božidarka šalje snažnu poruku svojoj generaciji: ,,Moja preporuka mladima jeste da se vrate na selo i da poljopriveda ima potencijala, i da od nje može da se lijepo živi.“

Mlada poljoprivrednica iz Kolašina, Božidarka Ilinčić sa svojom porodicom