Iković: Veliki potencijal za žene u poljoprivredi

Tanja Iković vodi jedno malo poljoprivredno gazdinstvo i već sedam godina je korisnik kreditnih linija Investiciono-razvojnog fonda. Mi u Crnoj Gori imamo veliki potencijal za razvoj poljoprivrde i sigurna sam da puno žena može da nađe svoje mjesto i da pokrene novu proizvodnju - kazala je Tanja Iković

Nada Stojanović
Iković: Veliki potencijal za žene u poljoprivredi

Mi u Crnoj Gori imamo veliki potencijal za razvoj poljoprivrde i sigurna sam da puno žena može da nađe svoje mjesto i da pokrene novu proizvodnju“, kazala Tanja Iković, nosilac poljoprivrednog gazdinstva Iković u okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Ona je kazala da vodi jedno malo poljoprivredno gazdinstvo i da je već sedam godina korisnik kreditnih linija Investiciono-razvojnog fonda.

„Počeli smo sa manjim investicionim projektom, malo proizvodnjom i nabavkom jednog manjeg broja krava, a danas smo se proširili i imamo ih devedest. Ovo je porodični biznis u kojem učestvuju svi članovi našeg domaćinstva“, kazala je Iković.

Dodala je da su u više navrta proširivali kapacitete, unapređivali postojeću farmu, koristili kreditne linije za nabavku osnovnih sredstava kroz linije Investiciono-razvojnog fonda, te imajuodlično iskustvo sa Fondom.

Iković je ocijenila da kao žena u biznisu, u poljoprivrednoj proizvodnji, zadovoljna i ponosna što se odlučila za sopstveni biznis.

„Svi smo tu zajedno, okupljeni oko našeg posla, dopunjavamo se i provodimo dosta vremena zajedno oko nečega što je naše i što će ostati našoj djeci. I bez obzira što ovaj posao zahtijeva našu punu posvećenost, uživamo u ovoj seoskoj širini i idili“ – kazala je ona.

„Kao žena u biznisu, poljoprivrednica, sve bih žene ohrabrila da ukoliko imaju talenta, volju i želju, da krenu u nešto svoje i da ne razmišljaju. Lijepo je imati svoj biznis i ne zavisiti od drugih. Mi žene smo vrijedne, hrabre, posvećene, pa što nas ne bi bilo još više da pokrećemo biznis“, zaključuje Iković.

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu. 

Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail:  onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje