Šta je “strateška nesposobnost” i kako možeš da je razotkriješ?

“Ma, uradiću sve sama, jer je mnogo jednostavnije izvršiti sve zadatke onako kako sam zamislila, nego se suočavati sa ispravljanjem tuđih grešaka!” Da li ste se ikada našle u ovakvoj situaciji? Verovatno jeste, jer je ovaj scenario prisutan u gotovo svim aspektima našeg života, bilo da je u pitanju poslovna saradnja ili emocionalni odnosi. To je često naš način da se izborimo sa fenomenom “strateške nesposobnosti” kod drugih ljudi.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Šta je “strateška nesposobnost” i kako možeš da je razotkriješ?

Šta je “strateška nesposobnost”?

“Strateška nesposobnost” podrazumeva svesno ponašanje u kojem se osoba pretvara da nije sposobna ili nema dovoljno znanja za izvršavanje određenih zadataka. To je suptilna, ali manipulativna taktika koja se koristi kako bi se izbegla odgovornost. Iako ovakvo ponašanje može biti prisutno kod bilo koga, najčešće je kod muškaraca.

Kako da prepoznaš “stratešku nesposobnost”?

1. Uvek postoji dosledan obrazac izbegavanja specifičnih zadataka

2. Uočljiva je preterana zavisnost i oslanjanje na drugog, čak i kada je osoba u mogućnosti da sve odradi sama.

3. Osoba nerealno predstavlja svoje veštine i preuveličava svoje nesposobnosti ili nedostak znanja, kako bi izbegla preuzimanje odgovornosti.

Može biti izazovno prepoznati “stratešku nesposobnost”, posebno kada se suptilno primenjuje. Za žene, suočavanje sa ovom manipulativnom taktikom ključno je za očuvanje pravednog i ravnopravnog okruženja.

Zato, sledeći put kad pomislite da treba da obavite neki jednostavan zadatak, jer vam se čini da druga osoba neće to uraditi kako treba, imajte na umu da samo zato što možete, ne znači da treba da preuzmete tu odgovornost.

Kroz pažljivo posmatranje obrazaca, potvrđivanje svoje vrednosti i promovisanje otvorene komunikacije, žene mogu podsticati kulturu koja ceni sposobnosti i osujećuje manipulativne prakse. Važno je imati na umu da prepoznavanje strateške nesposobnosti osigurava saradnju i međusobno poštovanje u svim aspektima života.