Intervju sa Bojanom Radović (Glovo Crna Gora): Žene bi trebalo da se drže zajedno a ne bore jedna protiv druge

Predstavljamo vam Bojanu Radović, Crnogorku koja ima savršen francuski naglasak, brzi stil života jer obožava biciklizam. Da se nijesu - uprkos ili zahvaljujući - svjetskoj pandemiji stekli i privatni i poslovni uslovi za njen povratak u Crnu Goru, danas ne bi sa nama razgovarala sa pozicije izvršne direktorice Glova za Crnu Goru. O poslu, ali i ličnom životu, Bojana govori za #zeneoduticaja. Svojom ličnom obavezom, kako na poslu, tako i u životu smatra podršku mlađim generacijama da brže i lakše prelaze prepreke koje im neminovno stvara jedno patrijahalno društvo, kakvo je naše.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Bojanom Radović (Glovo Crna Gora): Žene bi trebalo da se drže zajedno a ne bore jedna protiv druge

ŽENE OD UTICAJA: Da li možete da nam se predstavite ukratko?

BOJANA RADOVIĆ: Jako mi je teško da sistematizujem svoj život na taj način, jer mi se čini da se nekako sve to prepliće. Da nijesam prije 16 godina bila u Americi na razmjeni, ne bih dobila jasnu sliku onoga što želim, kao ni sposobnost da to kažem. Ne bih se usudila da odem na studije u Francusku, gdje ću ostati deset godina i raditi u nekim od svjetski poznatih kompanija. Da kroz posao, a i privatno, nijesam upoznala veliki broj ljudi koji su na mene uticali, neki kroz konstruktivnu kritiku, a neki u meni vidjeli potencijal, ne bih imala posao i život koji imam danas.

Poklopile su se stvari, podrška porodice i prijatelja nije nikad izostala, ja sam postala ekstrovertnija sa godinama i iskustvom i danas imam čast da budem na čelu jedne kompanije na čiji tim i rezultate sam ekstremno ponosna.

ŽENE OD UTICAJA:  Da li je karijera koju danas gradite u skladu sa vašim očekivanjima od pre 10 godina? Jeste li mogli da zamislite svoj put razvoja ili je to bilo nešto što niste očekivali? Koliko je bilo turbulentno, izazovno ili možda mirno? 

BOJANA RADOVIĆ: Naravno da je ovaj posao i pozicija ostvarenje mojih karijernih želja i snova. Ali i velikog rada, jer ništa ne pada sa neba, naročito kada si žena na menadžerskoj poziciji. Kada sam radila u Amazonu, princip je bio da mijenjamo pozicije na svakih 12-18 mjeseci, kako bismo izašli iz komfor zone, učili nešto novo, rasli. Kad poniknete u takvom sistemu, i u njemu provedete dovoljno dugo vremena, onda to postane dio vašeg DNK, i konstantno tražite nove prilike za učenje i lični i profesionalni razvoj. U Amazonu sam za 7 godina promijenila više pozicija, od finansijskog analitičara i kontrolora, do menadžera kategorije, radila u sektorima logistike, maloprodaje i razvoja. Tako raznoliko iskustvo mi ekstremno pomaže i u sadašnjem poslu u Glovu, i tu kulturu nosim i dan danas i trudim se prenijeti je na saradnike. Glovo je sredina u kojoj se cijeni preuzimanje inicijative, otvorenost i transparentnost. U Glovu je svaki zadatak izazov u pozitivnom smislu, a svaki problem mogućnost za učenje.

“Day 1 attitude” je nešto što se naročito njeguje u startapovima, i to je nešto što i mom karakteru prija. Stoga bih rekla da je moj put razvoja jedan proces cjeloživotnog učenja koji nije uvijek bio lak, često i turbulentan, ali beskrajno zanimljiv i uzbudljiv.

ŽENE OD UTICAJA: Koja su vaša iskustva tokom studiranja? Koja zemlja vas je najviše volela, a koja najbolje naučila (i šta)? Ko su vaši mentori i da li postoji neka rečenica koja vam i danas odzvanja u glavi (može biti i na francuskom:) a motiviše vas i danas?

BOJANA RADOVIĆ: Kada smo na početku studija i maštamo o budućnosti, nismo ni svjesni koliko nas upravo momenti i susreti u tom periodu oblikuju za dalji radi. Dva momenta u toku studija u Crnoj Gori, a kasnije u Francuskoj gdje smo radili studiju slučaja u toku koje smo morali da gradimo kompaniju iz temelja, razvijamo je kroz vrijeme, kroz razne makroekonomske i mikroekonomske izazove,  pokazali su mi da je za mene ovaj zadatak nešto što me beskrajno uzbuđuje i čiji dio želim biti. Ta dva projekta su bila katalizatori želje da jednog dana budem na menadžerskoj poziciji. U tome uživam podjednako danas, kao i tada, bez obzira na veličinu zadatka. Graditi Glovo brend u Crnoj Gori nije jednostavan zadatak, ali uz dobar tim u zemlji i inostranstvu je lakše i zanimljivije. Posmatrajući kako iz kvartala u kvartal rastemo, ne samo u finansijskom smislu, već i kao tim i brend, pričinjava mi veliku ličnu satisfakciju.

Kroz svoj profesionalni razvoj imala sam sreću da sretnem ljude koji su mi pomogli da rastem. Među njima naročito bih istakla svog prvog šefa u Amazonu, Christophe Noyel, koji mi je bio velika podrška ali i inspiracija, i Danija Alonsoa, našeg VP-ja za Q-commerce, kojeg smo imali čast da ugostimo prošle godine u Crnoj Gori i koji je za mene nepresušni izvor znanja i iskustva. Christophe je naročito imao formativnu ulogu u mom profesionalnom rastu, i neko čijim se savjetima vraćam i danas, od kojih mi posebno rečenica “Choose your battles” često odzvanja u glavi. Iako značajna na svakom životnom polju, ona je naročito dobila na svom značaju otkad sam na ovoj poziciji, gdje je ekstremno važno birati prave prioritete, koji niijesu nužno uvijek fer, ali su sastavni dio procesa.

Što se tiče zemalja u kojima sam bila i koje su me oblikovale kao osobu, posebno mjesto zauzima Francuska. Ona me je naučila da radim puno, ali i da cijenim male stvari koje čine život, i da konstantno održavam balans između privatnog i profesionalnog.

ŽENE OD UTICAJA: Koliko se rad u multinacionalnoj kompaniji razlikuje od rada za startup kompaniju?

BOJANA RADOVIĆ: Keyword: procesi! Multinacionalne kompanije su uređeni sistemi, sa jasnim procesima za svaki aspekat biznisa, koji biznis čine predvidljivijim, ali ga istovremeno donekle i birokratizuju. S druge strane, startapovi u prvi plan stavljaju brzinu donošenja odluka i postizanja rezultata, a ne procese i procedure. Ovo predstavlja izazov za veliki broj ljudi, ali je ujedno i mogućnost da se bez birokratizacije na što brži način stigne do rezultata.

ŽENE OD UTICAJA: Šta je dobro što kao menažerka primenjujete iz "sistemskog" u "startapovskom"?

BOJANA RADOVIĆ: Princip 80-20 je nešto na što se oslanjam. Dakle, suština je u efikasnom trošenju vremena i resursa u cilju maksimizacije rezultata, a ne u perfekcionizmu. Speed over perfection, naravno ne nauštrb kvaliteta, već neefikasnog trošenja vremena na stvari koje nijesu od ključnog značaja za zadati problem. U startapu je brzina ključ, a ona nudi fleksibilnost i agilnost ljudima unutar sistema.

ŽENE OD UTICAJA: Koliko je teško ili lako voditi (menadžovati) tim? Koje su vrednosti koje primenjujete danas u svom radu?

BOJANA RADOVIĆ: Transparentnost, iskrenost, etika, radoznalost i postojanje inicijative su vrijednosti na kojima temeljimo timske odnose u Glovu i od njih nema odstupanja. Uvijek je izazovno voditi tim, balansirati želje i mogućnosti, naći pravi miks između toga kad vidiš u nekome potencijal da forsiraš da isti iskoristi, a da tu osobu pritom ne dovedeš van zone optimalnog funkcionisanja.

Bojana Radović sa svojim timom

ŽENE OD UTICAJA: Kako izgleda vaš radni dan? Kako merite uspeh (kada sebi kažete bravo Bojana, ovo si odlično uradila) Šta čitate? Kako se opuštate? Da li ste kreativni? 

BOJANA RADOVIĆ: Moj dan počinje jako rano, jer se trudim da trening ili podcast budu sastavni dio jutarnje rutine. Iz toga crpim energiju, ali i ideje za posao. Svi koji me znaju, znaju da mi je bavljenje sportom važan aspekat života, pa su tako trčanje, vožnja bicikla, hiking i generalno vrijeme provedeno u prirodi uz neku aktivnost omiljeni načini opuštanja za mene. S druge strane, svoju kreativnost ispoljavam u kuhinji, što nije ni čudno s obzirom na to da sam toliko dugo živjela u Francuskoj, čija kuhinja za mene nema konkurenciju.

Consistency over time je mjera uspjeha za mene. Strpljiva sam osoba po prirodi, znam šta želim i usmjeravam veliku energiju na ostvarenje ciljeva koje sebi postavim i ne bojim se grešaka jer su one upravo najbolji učitelji. Cijenim i sam uspjeh, ali mnogo više proces koji me je do njega doveo.

Volim da čitam literaturu na teme koje me u tom trenutku okupiraju, pa je tako Simone Veil, francuska filosofkinja i feministkinja, i prva žena koja je bila na čelu Evropskog Parlamenta, neko čije su me knjige u poslednje vrijeme mnogo inspirisale.

"Svi koji me znaju, znaju da mi je bavljenje sportom važan aspekat života, pa su tako trčanje, vožnja bicikla, hiking i generalno vrijeme provedeno u prirodi uz neku aktivnost omiljeni načini opuštanja za mene." kaže Bojana za #zeneoduticaja

ŽENE OD UTICAJA: Kakav je danas social impact koji vi lično a i kompanija za koju radite proizvodi?

BOJANA RADOVIĆ: Ove godine smo u kompaniji u Crnoj Gori po prvi put definisali našu ESG strategiju i samim tim naš društveni uticaj. Shvatili smo gdje radimo dobro, a na kojim aspektima moramo raditi još bolje i u tom kontekstu pripremamo razne aktivnosti za treći i četvrti kvartal ove godine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Fokus nam je na smanjenju našeg karbonskog otiska, ali i na tome da koristimo svoj uticaj, vizibilitet i iskustvo da pomognemo malim i lokalnim biznisima sa ograničenim mogućnostima i kapacitetima.

ŽENE OD UTICAJA: Šta bi danas trebalo promeniti u našem okruženju da bi imali bolji, veći i jači uticaj? Šta žene mogu da urade da bi bile snažnije?

BOJANA RADOVIĆ: Najvažnija stvar koju žene mogu i, po meni, moraju da urade, jeste da se drže zajedno, a ne bore jedna protiv druge. Da svojim iskustvom nadahnjuju mlađe generacije, ali i da im pomognu da brže i lakše prelaze prepreke koje im neminovno stvara jedno patrijahalno društvo, kakvo je naše. Ja to vidim kao ličnu obavezu i na poslu i u životu.

ŽENE OD UTICAJA: Savjet mladim ženama koje danas čitaju vaš intervju?

BOJANA RADOVIĆ: Možda se čini jednostavnim reći, dare to dream, ali ženama u našem društvu nije lako da prate svoje snove, jer se to najčešće kosi sa društvenim pravilima koja se ženama nameću. Ja imam da im poručim da se na to ne osvrću, da vjeruju sebi i u sebe, budu uporne i da na tom putu ne zaborave da i drugima pruže ruku.

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje dijelova teksta bez dozvole autorke.