Noćne rutine koje obećavaju produktivan dan

Kvalitetan noćni odmor nije nešto čemu bismo se samo trebali nadati, već navika neophodna za dobro zdravlje. Kvalitetan san omogućava tijelu da se napuni kako bismo mogli da se probudimo osvježeni i da maksimalno iskoristimo svoje budne sate.

Jelena Plivelic
Noćne rutine koje obećavaju produktivan dan

Noćna rutina može pomoći tijelu da uspori i pripremi se za odmor. Bilo da ste kod kuće ili u pokretu, praćenje nekoliko jednostavnih koraka može vam pomoći da idete u krevet sa svrhom, zaštitite svoje zdravlje i probudite se punije energije. Evo kako.

Izaberite određeno vrijeme za spavanje

Nemaju svi isto vrijeme za spavanje. Međutim, održavanje rasporeda spavanja će pomoći da se uskladite sa prirodnim ritmom vašeg tijela. Počnite sa vremenom koje vam je potrebno da ustanete svakog jutra i radite unazad. Na primjer, čak i ako ste noćna sova i idete u krevet u 23:00, i dalje možete da se probudite u 7:00 i dobijete punih osam sati sna.

Izbjegavajte tešku hranu prije spavanja

Jedenje teške hrane ili pića sa visokim sadržajem kofeina prije nego što budete spremni za spavanje može zbuniti vaše tijelo i poručiti mu želite da ostanete budni i aktivni. Osim toga, teška ili začinjena hrana može izazvati žgaravicu, što otežava prilagodbu i opuštanje. Pored toga, ostanite hidrirani tokom dana, ali ograničite količinu vode koju pijete nekoliko sati prije spavanja, kako vas ne bi ometala potreba da odete u kupatilo. Način da se opustite je uz šoljicu biljnog čaja i bananu ili neku drugu laganu užinu. Toplina i miris zakuvanog čaja momentalno smiruju tijelo. U međuvremenu, banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma za podršku imunološkom sistemu. Lagano je za stomak i neće vas držati budnim cijele noći.

Odvojite deset minuta za istezanje

Još jedna utješna navika koju treba steći je istezanje tijela na kraju dana. Postoje različite preferencije za najbolje vrijeme za vježbanje, ali istezanje je umirujući način da se opustite. Napravite korak dalje sa meditacijom i vođenjem dnevnika prije spavanja. Ove skromne aktivnosti mogu vam pomoći da očistite um od dana i stavite ga u režim spavanja.

Uvjerite se da je vaša spavaća soba tamna i hladna

Bez udobnog prostora za spavanje, biće teško odlutati. Oscilacije tjelesne temperature tokom noći ometataju i uzrokuju nemiran san. Hladna, mračna soba usklađuje se sa  Svako svijetlo, posebno iz elektronike, može biti ometajuće. Učinite svoju sobu mirnim, provjetrenim utočištem, a ne mjestom gdje sve vrvi od ekrana i svijetla.

Dodajte nešto prijatno u svoju rutinu

Postoji mnogo savjeta šta da uradite da biste dobro spavali, ali suština je da morate da slušate svoje tijelo da biste znali šta je najbolje. Njega kože, čitanje knjige, gledanje omiljene serije ili priprema za sutrašnji dan, pomoći će vam da idete u krevet sa namjerom i da se probudite sa više energije ujutru.

Izvor