Pomozite svom preopterećenom timu pod stresom

Je li vaš tim pod stresom? Ovih dana svi izgledaju preopterećeni i previše zaposleni. Ali čak i kada članovi vašeg tima imaju puno toga na tanjiru ne moraju žrtvovati svoje zdravlje ili sreću. Šta možete učiniti da smanjite stres svog tima? Kako im možete pomoći da se usredotoče na ono šta stvarno treba učiniti?

Jelena Plivelic
Pomozite svom preopterećenom timu pod stresom

Šta kažu stručnjaci?

Kao vođa, vaš je posao pomoći svojim ljudima da pronađu ravnotežu. Naravno, potrebni su vam rezultati, ali također želite tim koji nije u stalnom riziku da izgori. Istraživanja pokazuju da pamćenje, pažnja i koncentracija trpe kada ljudi pokušavaju upravljati stalnim protokom komunikacije i ometanja koji su uobičajeni dio radnog mjesta. Želimo razmišljati, pisati i izraditi strategiju, ali budući da ove funkcije zahtijevaju duboko razmišljanje i neprekidno vrijeme, ostajemo zauzeti zadacima, sastancima i porukama koje iskaču cijeli dan, umjesto da se bavimo stvarno važnim projektima.

Fokusirajte svoj tim na stvari koje su važne

Prvi je korak, je identifikacija doprinosa koji vaš tim daje organizaciji. Započnite pitanjem: "Šta kompanija očekuje od mog tima što nijedna druga grupa ne može postići?" Ne odgovarajte na ovo sami. Uključite svoj tim. Nakon što se svi složite oko svrhe vašeg tima, to postaje vodeći princip za to kako bi svi trebali provoditi svoje vrijeme i test za ono što bi članovi radnog tima trebali preuzeti, a šta bi trebali pustiti.

Uredite njihov radni teret

Odgovornost menadžera je da razvije akcijski plan koji svima omogućuje da budu produktivniji i da izoliraju svoje timove od poslova niskog prioriteta koji bi mogli preći od višeg menadžmenta. Kada dobijete novi zadatak, nemojte automatski reći da. "Ne zaboravite razmotriti svaki projekt imajući na umu iskorištava li ili ne ono što vaš tim ima da ponudi.

Zakažite nesmetan rad

Kada vas nešto omesti na poslu, potrebno je najmanje 20 minuta da se ponovno fokusirate na zadatak. Podstaknite svoj tim da svako jutro odvoji sat vremena ili više  za miran, proaktivan rad. Budite sigurni da svi razumiju da ne smije biti prekida osim u hitnim slučajevima. Ako to učinite povećavate svoj kolektivni fokus i sprječavate nazadovanje. Također provjerite znaju li članovi vašeg tima kako razdvojiti veće projekte na manje zadatke koji se mogu izvršiti u vremenu koje ste svaki dan odvojili za strateški rad.

Popravite svoje sastanke

Svaki bi sastanak trebao uključivati stalne tačke dnevnog reda kako bi se omogućile produktivne rasprave i donošenje odluka o temeljnim zadacima tima. Preporučljivo je da menadžeri utvrde najviše tri cilja, odluče ko treba biti prisutan, postave ograničenja u trajanju sastanaka i iskoriste zadnjih 15 minuta da razjasne kako će sudionici napredovati. Iznad svega, pobrinite se da je sastanak zaista neophodan. Ponekad se e-poštom ili dopisom može postići isti cilj u puno kraćem vremenu

Postavite ograničenja za e-poštu

Neophodno je postaviti granice u toku radnog vreme kao i ograničavanje slanja e-mail poruka van radnog vremena. Mozak je spreman za odmor i bez odvajanja vremena za ponovno punjenje baterija, stvaramo neodržive nivoe stresa.

Vodite svojim primjerom

Razgovarajte sa svojim timom o tome šta radite i zašto, a ako jedna od vaših strategija ne funkcioniše, priznajte to, pokušajte nešto drugo i krenite dalje.

Načela koja treba zapamtiti

Dogovorite se o tome šta je jedinstveno u vještinama i iskustvu vaše grupe

Smanjite ili uklonite zadatke koji nisu u skladu sa svrhom vašeg tima

Odredite vrijeme za strateški rad na visokom nivou

Izbjegavajte

Slati e-poštu svojim zaposlenima u svako doba

Sazivati sastanke bez svrhe— držite se dnevnog reda

Podcjenjivati važnost sopstvenog ponašanja - vi postavljate norme u svom timu

Izvor