Drakić: Situacija se mijenja u korist žena u biznisu

Nada Stojanović
Drakić: Situacija se mijenja u korist žena u biznisu

U Crnoj Gori moramo više raditi na uključivanju žena na tržište rada, stimulisati povoljno poslovno okruženje za preduzetnice i pomoći im u realizaciji novih ideja, kazala je predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, učestvujući u panel diskusiji posvećenoj ulozi i značaju žena u očuvanju mira i izgradnji prosperitetnog društva, koja je organizovana 7. jula u okviru programa 15. Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković”.

Tokom panela „Žene za mir i bezbjednost”, Drakić je istakla da u Crnoj Gori žene čine više od polovine cjelokupne populacije što dokazuje da bi zaista mogle biti moćna pokretačka snaga naše ekonomije.

- Zbog efekata krize uzrokovane pandemijom COVID-19, koja je izazvala nestabilno poslovno okruženje, povećao se rodni jaz u ekonomskom sektoru. Iako danas u Crnoj Gori imamo više žena u ukupnoj populaciji, one i dalje čine manje od polovine aktivno zaposlenog stanovništva (46,1%). Nadalje, naše tržište rada je sklono fluktuacijama i žene nemaju ravnopravno učešće na njemu, zbog razlika u primanjima, ali i činjenice da u brojnim slučajevima zauzimaju manje plaćene pozicije – kazala je predsjednica Komore.

Prema njenim riječima, Privredna komora aktivno promoviše i djeluje na unapređenje ženskog preduzetništva i poslovne klime uopšte. Tome doprinosi kako kroz aktivnosti i inicijative Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo, tako i različitim projektima koje realizuje.

- Na ovaj način želimo povećati mogućnost za razvoj inovativnih proizvoda i usluga, otvaranje novih radnih mjesta, stvaranje dodatnih vrijednosti i ekonomskog bogatstva za žene u Crnoj Gori – kazala je Drakić.

Komora je u proteklom periodu bila veoma aktivna u pružanju podrške svim privrednim subjektima za ekonomski i ukupni razvoj Crne Gore.

- Prošle godine smo organizovali oko 80 obuka otvorenih za sve preduzetnike u zemlji. Ove obuke je pohađalo 5.000 preduzetnika od kojih su preko 2.000 bile žene. Pored toga, organizovali smo 19 poslovnih foruma uz podršku Enterprise Europe Network, na kojima su bile angažovane 174 kompanije iz Crne Gore, uključujući i one koje vode, zastupaju ili su u vlasništvu žena – kazala je predsjednica.

Raduje činjenica, dodaje ona, što u posljednjih nekoliko godina žene u biznisu imaju više opcija za traženje finansijske podrške koja se iz godine u godinu povećava, kao i broj korisnica.

- Važno je napomenuti da je značaj ženskog preduzetništva prepoznat u više od polovine opština u Crnoj Gori, te da je 54% njih dodijelilo grantove preduzetnicama. Naravno, ovo nije sve; mnoge organizacije pružaju nefinansijsku podršku ženama koje razmatraju pokretanje sopstvenog biznisa – navela je Drakić.

U panel diskusiji, kojom je moderirao Marko Savić, doktorand i asistent na Fakultetu političkih nauka, učestvovali su ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Skup je organizovan u vinskom podrumu Šipčanik, kompanije „Plantaže - 13.jul“.