Crna Gora je zemlja investicionih šansi. Znamo li da to iskoristimo?

Nada Stojanović
Crna Gora je zemlja investicionih šansi. Znamo li da to iskoristimo?

Crna Gora ima šansu da postane zemlja za investicije tokom nastale krize tako što može iznaći brza rješenja za sve probleme u pokretanju novih biznisa. Poslovna mreža ,,Žene od uticaja” je okupila više od 100 uspješnih žena Zapadnog Balkana koje su saglasne da se novi projekti moraju pokrenuti, a da veći broj žena na pozicijama mogu doprineti većoj uspješnosti projekta iz različitih oblasti. Poljoprivreda, ribolov, proizvodnja hrane, zašto da ne?

Glavni izvršni direktor NLB banke Martin Leberle poručio da se daje prilika brojnim ženama, onima koje sada rade od kuće da iskustvo koje su stekli tokom pandemije primijene za ubuduće.

- Crna Gora je sjajna zemlja za razvoj poljoprivrede. Takođe, sve je tu i za razvoj IT tehnologije i pružanja usluga u ovoj industriji. Moramo usvojiti viša znanja i izazove iz IT svijeta. Na primjer, Ukrajina je imala razvijenu IT industriju i vjerujem da kompanije iz ove oblasti sada traže lokacije za dalji nastavak poslovanja. Kada govorimo o  zemljama na granicama EU, u tim zemljama postoje ljudski resursi koji se mogu edukovati u kratkom roku. Upravo tu Crna Gora ima svoju šansu – poručio je Leberle.

Organizatorka konferencije ,,Žene od uticaja" Sanja Milosavljević, direktorka Impact Instituta i idejni tvorac konferencije je sa partnerkom projekta sertifikovanim ICF koučom Jelenom Vuletić iz Balance to Business uspjela da na ovaj način privuku najuspješnije žene regiona da upoznaju Crnu Goru i investiraju u naše kompanije ili pozicioniraju svoje brendove ovdje.

Direktorica Investiciono razvojnog fonda Irena Radović činjenica je da svaku krizu moramo shvatiti kao šansu.

- Pandemija je promijenila koncepte poslovanja. Uvođenje ekološko održivih standarda daje šansu Crnoj Gori. Ono što je dobro i daje neku nadu je da nove generacije prije svega generacije žena imaju koncepciju održivosti. Implementacija digitalne i zelene strategije uzela je maha u Crnoj Gori koje su fokusirine na one neiskorišćene segmente. Sada smo u fazi kada zaista mijenjamo i možemo da mijenjamo – kazala Radović. Ona je podsjetila da su u martu usvojili agendu za ekonomsko osnaživanje žena te očekuje i podršku da naprave regulatorne izmjene i da pređu na konkretno.

- Vjerujem da ono što je uloga svih nas da snažno utičemo na promjene kroz saradnju sa ženama. Šanse postoje, i treba da budemo hrabre da iskoračimo. Možemo da iskoristimo sve ono što jeste potencijal i sve je na nama – poručila je Radović. Kazala je da su radili analize u cijelom finansijskom sektoru od banke do banke koje su pokazale da nemamo nijednu ženu koja je na čelu niti u odboru direktoru niti u menadžmentu.

Izvršna direktorica mikrokreditne finasijske institucije Alter Modus Ana Kentera kaže da je među njenim klijenticama ima tri kategorije i da su 50 odsto korisnice žene.

-Imali smo pozitivan pristup prema ženama u preduzetištvu jer ženama je to otežano. Iz nekog mog iskustva preduzetnice se mogu podijeliti u tri kategorije. Neke imaju viziju i imaju svoju ideju koju slijede. Druge moraju biti preduzetnice zato što moraju i treće su žene nasljednice koje su naslijedile ideje od svojih majki ili baka. U principu žene koje imaju viziju one suštinski žive da bi radile svoj posao. One uvijek nađu put do cilja do čim žene koje su izabrale preduzetništvo što moraju njima treba podrška jer su neodlučne – kazala je Kentera dodajući da su one te koje moraju da sve ,,vuku” i ne usuđuju se na izazove.

Ističe da žene u Crnoj Gori uglavnom bave uslužnim djelatnostima, trgovinom, poljoprivredom i u rijetkim slučajevima proizvodnjom.

Dakle, šanse da privučemo IT stručnjake i druge investitore iz zemalja ugroženih ukrajinsko - ruskim ratom postoje. Veliki broj Ukrajinaca i Rusa koji imaju novca se već naselio u Crnu Goru, pitanje da li će Vlada umjeti to da iskoristi.