IRF-u 400.000 eura za jačanje kapaciteta

Nada Stojanović
IRF-u 400.000 eura za jačanje kapaciteta

Evropska investiciona banka (EIB) obezbijedila je grant od 400 hiljada eura za tehničku podršku Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore (IRF).

Grant će, kako je saopšteno, osnažiti kapacitete IRF-a u pružanju finansijskih usluga malim i srednjim preduzeća u Crnoj Gori u cilju unapređenja investicija i kreiranja novih radnih mjesta.

Grant EIB-a ima za cilj da ubrza oporavak i rast privatnog sektora u Crnoj Gori i stvori nove mogućnosti zapošljavanja, posebno za mlade, žene i druge ranjive grupe.

"Oduševljeni smo što smo u prilici da ojačamo kapacitete IRF-a u pružanju podrške crnogorskoj ekonomiji i podsticanju održivog rasta. Zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom u regionu, do sada smo obezbijedili preko 470 miliona eura za crnogorsku privredu. Srećna sam što se naša saradnja sa Investiciono-razvojnim fondom proširuje kako bismo osigurali podršku kompanijama koje se suočavaju sa poteškoćama u pristupu finansiranju", rekla je potpredsjednica EIB-a Liliana Pavlova.

Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović raduje se proširivanju saradnje sa EIB-om.

"Razmjena iskustava i primjena najboljih praksi državnih razvojnih banka iz EU će značajno osnažiti IRF, redefinisati model poslovanja i sagledati uslove za transformaciju u državnu razvojnu banku. IRF će zahvaljujući ovom grantu unaprijediti poslovni i organizacioni model, a sve u cilju finansiranja održivog rasta i razvoja konkurentnosti, uz kontinuirano kreiranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. To će doprinijeti ubrzanom održivom razvoju i oporavku crnogorske ekonomije nakon pandemije", kazala je Radović.

Podsjećamo, od početka pandemije 2020. godine, EIB je uložila 100 miliona eura sa IRF-om, što je pomoglo oporavak od pandemije za oko 350 kompanija u Crnoj Gori.