Porodica je moja snaga i moja tvrđava

Kako je kazala u intervjuu za #zeneoduticaja Aleksandra Slavuljica Gardašević posebno je ponosna na svoj radni angažman u Vladi republike Sejšeli, gdje je radila kao ekonomista savjetnica u kabinetu premijera, dominantno na projektima stranih direktnih investicija, pranja novca, međunarodnih integracija...

Nada Stojanović
Porodica je moja snaga i moja tvrđava

Ranije je radila u inostranim kompanijama Austrije, Danske, sa Bliskog istoka, bila savjetnica u Vladi republike Sejšela, dobitnica nagrade ,,Heroj u turizmu", sada Aleksandra Slavuljica Gardašević radi kao v.d. generalna direktorica za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore.  

Zatim, naglašava:

- Sa svojim timom sam bila kreator savremenog avijacijskog marketingana ovim prostorima, i to kao direktorica sektora za marketing ,,Montenegro Airlinesa". Nakon toga, počela sam se baviti privatnim biznisom, tj. konslatingom u sferi turizma - rekla je Slavuljica Gardaševića.

#ZENEODUTICAJA: Osim svog redovnog radnog angažmana gdje ste još aktivni?

#ZENEODUTICAJA: Posebno sam ponosna na svoj angažman u međunarodnoj organizaciji World Tourism Network (WTN). Prvi sam stručnjak na ovim prostorima koji se pod okriljem WTN-a počeo baviti opravkom turizma od Covid-19. Član sam njihovog izvršnog odbora i u timu sa renomiranim stručnjacima iz ciljelog svijeta, među kojima su i bivši generalni sekretar UNWTO, ministri iz više zemalja..., pružamo podršku destinacijama u borbi protiv covida.

Od WTN sam dobila nagradu ,,Heroj u turizmu", zbog doprinosa koji sam dala u prevazilaženju izazova koje je covid uzrokovao u turizmu i avijaciji.

#ZENEODUTICAJA: Pošto ste upoznali rad žena u mnogim državama, možete li to uporediti sa Crnom Gorom, Balkanom?

 #Slavuljica Gardašević: Od najranijeg djetinjstva sam naučila da imam poseban tretman u porodici, budem mažena i pažena, i mislim da je to nešto što svakoj ženi pripada, bez obzira na godine, na mjesto na kome živi. Smatram da je privilegija biti žena i mislim da treba da uživamo u toj svojoj posebnosti. Ali nije baš tako na ovim surovim balkanskim prostorima. Biti žena na Balkanu, a pritom biti uspješna, veoma je komplikovano. Na primjer Sejšeli, gdje sam živjela i radila nekoliko godina, zemlja je u kojoj postoji savremeni matrijarhat, što je potpuno različito od ovih naših okolnosti. Lično, nijesam pristalica toga, niti sam u biti feministkinja, ne bar ona ekstremna. Smatram da je stvar dogovora, afiniteta, sklonosti, podjela i karijernih i poslova u porodici. Ne osuđujem, ali ne shvatam žene koje između porodice i karijere izaberu ovo drugo. Uvijek bih ih posavjetovala da preispitaju prioritete. Lično uživam da budem obična, da budem majka, kćerka, supruga, sestra i trudim se da radim to najbolje što umijem. Trudim se da pokazujem dragim ljudima koliko ih volim i koliko me čine srećnom i ponosnom i zaista uživam u tome.  Porodica je suština mog bića i moja snaga, a sve ostalo može, a i ne mora da bude dio mog života. 

#ZENEODUTICAJA: Da li žena u Crnoj Gori može da uskladi porodicu i posao?

#Slavuljica Gardašević: U životu je sve stvar pronalaženja balansa i to je veoma zahtjevno. Ali ako se ima zdrava ambicija, onda posao učini ženu boljom majkom, suprugom, kćerkom, a porodica je učini boljom menadžerkom, koleginicom. I ne treba se porediti s drugima, već pronaći sopstveni ličnu i profesionalnu ravnotežu koja te čini srećnom. Iz iskustva kažem, ne treba se ni truditi previše, preko sosptvenih granica. Kad god sam to radila - pogriješila sam. Zato samo balans, sa sobom i sa cijelim svijetom i jasno postavljene granice - sebi i drugima.

#ZENEODUTICAJA: Kako ste uspjeli da budete uspješni i izgraditi zdravu porodicu?

#Slavuljica Gardašević: Najprije, u smislu biznisa i karijere, moram reći da sebe uopšte ne smatram uspješnom već vrlo prosječnom. Čak naprotiv, smatram da nijesam iskoristila ni dio svojih potencijala, ali to samo zato što je naš poslovni ambijent veoma komplikovan, i u njemu, bar do nedavno (a nijesam sigurna kako će biti ubuduće), nijesu važila pravila zdrave konkurencije, znanja, poslovnog uspjeha i dobrih preporuka. Glavna prepreka je bila politika partije koja je iza vas i partijska knjižica, koju ja nikada nijesam imala. Volim da kažem da sam politički antitalenat i drago mi je zbog toga. Takođe, volim da kažem da sam uvijek bila priznata više van granica ove naše zemlje, nego u njoj, ali to je zato što su naši standadi često bili lokalni, vrlo limitirani, često necivilizovani. U Crnoj Gori vam sve mogu oprostiti, osim uspjeh. I osmijeh.

#ZENEODUTICAJA:  Gdje se smatrate najviše uspješnom?

#Slavuljica Gardašević: Ono gdje sam ispunjena do zadnjeg atoma svog bića i što me čini najsrećnijom, najuspješnijom, najbogatijom ženom na svijetu je moja predivna porodica. Mala, ali jaka i snažna kao planina. Moja dva sina – stariji je pilot sa Oksforda koji je trenutno leti u renomiranoj aviokompaniji u Vijetnamu, zemlji enormnog ekonomskog potencijala. Drugi sin, izuzetan student na prestižnom St Gallen univerzitetu u Švajcarskoj. Moji roditelji, suprug, brat...za njihov osmijehe i radost – dajem sve. Takođe, poseban je osjećaj kada znam da sve što radim, radim uz njihovu podršku. I kadgod zatreba i koliko god čudno da zvuči, konsultujem se sa svojim mlađim sinom, tražim savjet od starijeg, od roditelja, supruga... poslušam ih... i uvijek budu u pravu.

 #ZENEODUTICAJA:  Šta Vam daje snagu da postignete sve što zamislite?

#Slavuljica Gardašević: Kao što rekoh, nucleus mog bića, cijele mene je moja porodica. To je moja snaga, moja tvrđava i moja zaštita. Moja snaga, a mislim da je imam mnogo, i da sam čvršća nego što se može pomisliti, dolazi upravo iz snage moje porodice. I kada su oni u pitanju – ne pravim kompromis. Mene možete da povrijedite, oprostiću, ali ako njih pokušate – to ne praštam. 

#ZENEODUTICAJA:  Nakon napornog dana, šta vas najviše odmara?

#Slavuljica Gardašević: Nema pravila... u različitim okolnostima mi odgovaraju različite stvari. Nekada uživam da budem aktivna, a nekada samo da budem lijena i opuštena. Ali uvijek biram da budem u društvu osoba koje mi prijaju, sa kojima mogu da dijelim lijepu energiju, i čije me prisustvo opušta i čini veselom. Obožavam ljude pred kojima nemam problem da budem u najgorem i najboljem izdanju sebe.

#ZENEODUTICAJA:  Šta biste poručili mlađim koleginicama na putu do uspjeha?

#Slavuljica Gardašević: Mnogi smatraju da nije profesionalno ako posao radiš s emocijom.  Ne slažem se. Iz takve kombinacije nastaju najljepša djela. Samo kada voliš ono što radiš i dok god to radiš sa strašću, možeš biti sigurna u uspjeh. Dakle, dok god radiš ono sto voliš, ti si na ”vječitom godišnjem odmoru”. Veći dio moje karijere je upravo bio takav. Kada osjetim da toga ponestane, ne osjećam se komforno. Na kraju se uvijek okrenem i pođem. I to je lijep osjećaj. Oslobađajući.

#ZENEODUTICAJA: Za kraj razgovora, da se ipak osvrnemo i na posao. Da li je tačno da ste Vi bili lider u kreaciji nove Strategije turizma Crne Gore?

Da, imala sam čast da predvodim tim koji je kreirao najzačajniji dokument u sektoru turizma. U timu su bile mojih nekoliko koleginica, ali i mnogi stejkholderi iz javnog, privatnog, NVO sektora, kao i veoma široke mreža domaće i međunarodne stručne javnosti. Jednostavno, željeli smo da uključimo i da čujemo sve kompetentne aktere. Poslednje dvije godine su bile najizazovnije na globalnom turističkom nivou, a Crnu Goru je ušla u pandemiju bez validne strategije turizma. Dakle, kreiranje ovakvog dokumenta se nije moglo desiti u boljem trenutku. Zato je Strategija turizma od posebnog značaja, obzirom da je kreirana shodno aktuelnim okolnostima i modernim turističkim trendovima. Posebno me raduje što je Strategija ocijenjena od strane UNWTO kao veoma praktična, sa jasnom vizijom u kom smjeru treba da se razvoja crnogorski turizam.

Završićemo ovaj tekst citatom Alessandre Priante, direktorice UNWTO za region Evrope, koja navodi: Bez sumnje, gospođa Gardaševic-Slavuljica je šampion turizma – poštovana ne samo u Crnoj Gori, nego i na međunarodnoj turističkoj sceni, na kojoj neumorno predstavlja svoju zemlju.