Uvijek sam ta prva karika u lancu koja vuče sve za sobom

Privrednica Maja Beriša dugogodišnje iskustvo i znanje je stekla u Velikoj Britaniji koje želi da prenese u Crnu Goru. Svoj posao u Kentu je prepustila svom životnom i poslovnom partneru, a u Nikšiću je očekuju nova iskustva i podvizi

Nada Stojanović
Uvijek sam ta prva karika u lancu koja vuče sve za sobom

Maja Beriša, uspješna privrednica koja dugo godina radi u Kentu, pokrajini na jugu Engleske, je rođena u Nikšiću gdje je odrasla i živjela do završetka srednje škole kada odlazi na studije u Beograd. Kasnije, još uvijek studentkinja putuje za Englesku da nauči jezik koji je do tada govorila samo početnički, a za Englesku nikada nešto nije bila posebno zainteresovana.

- Ne može se reći da sam ispunila svoj mladalački san odlaskom tamo - kazala je Beriša za #zeneoduticaja.

U Britaniji je zadesilo bombardovanje Jugoslavije, smrt oca i mlađeg brata pa je u tim neizvjesnim i teškim okolnostima za nju i njenu porodicu, riješila da podnese zahtjev za doživotni boravak. Od tada počinje njena borba za status kako imigracioni tako i društveni. Dugogodišnje iskustvo i znanje koje je stekla u Britaniji prenosi u svoju Crnu Goru u želji da pomogne svoj kraj, pa uskoro u Nikšiću otvara fabriku prerade organske biljne hrane. Svoj posao u Kentu je prepustila svom životnom i poslovnom partneru, a u Nikšiću je očekuju nova iskustva i podvizi.

#ZENAODUTICAJA: Opišite vaš put do uspjeha?

#Maja Beriša: Pošto nijesam htjela da budem na teret Velikoj Britaniji, gledala sam da se zbrinem sama i da živim od sopstvenog rada. Za početak prihvatala sam svaki pristojan posao tako da sam u jednom periodu radila na tri mjesta. Bila sam konobarica u restoranu, radila sam i kao molerka za jednu firmu, a uveče bih vodila brigu o starim u obližnjem staračkom domu. Nije mi trebalo dugo da naučim engleski jezik, a sa tim je rasla i želja da unapređujem svoje radno iskustvo, pa sam se ubrzo našla u situaciji u kojoj mi je bilo ponuđeno partnerstvo za biznis što sam i prihvatila.

Tako sam se otisnula u vode poslodavca - privrednika i daljim usavršavanjem u poslovnom iskustvu i adekvatnom obrazovanju stičem znanje i zvanje kroz certificat za Business Sustainability Management sa Cambridge Institute for Sustainability  Leadership, CISL. Da bih vam približila o kakvoj se viziji za budućnost radi spomenuću da sam prije par mjeseci na LinkedIn grupi naseg CISL network-a pročitala da je predsjednica Privredne komore Britanije upravo završila taj program, četiri godine poslije mene.

#ZENAODUTICAJA: Otvarate fabriku u Nikšiću, možete li nam nešto više reći o tome?

#Maja Beriša:  Dugogodišnje iskustvo i znanje koje sam stekla u Britaniji željela sam da prenesem u Crnu Goru i da ovim pomognem razvoju moga kraja i njegove mikroekonomije. Tako da sam koncept poslovanja koji se bazira na održivom razvoju primijenila u projektu prerade organske biljne hrane. Projekat se koncipira na sljedecim elementima održivosti, a to su: zdrava ishrana, zero waste, reciklaža, cirkularna ekonomija, redukovana emisija štetnih gasova, energetska efikasnost, društvena odgovornost, partnerovanje i stvaranje novih vrijednosti u lancu poslovanja.

A u širem smislu ovim projektom će se podstaći razvitak poljoprivrednih gazdinstava i ruralnih oblasti i stvoriti uslovi unapređenja kvaliteta i plasmana proizvoda organskog porijekla na evropsko tržište kroz pratnerske odnose, što će dovesti do ekonomskog rasta našeg kraja, a samim tim i postizanja boljeg životnog standarda svima koji budu sa nama sarađivali.

#ZENAODUTICAJA: Koliko radnika ćete zaposliti i zašto baš Nikšić?

#Maja Beriša:  Naši zaposleni čiji broj će da zavisi od obima prerade, a nadamo se da će da bude veći broj, dolaziće na posao pješke ili biciklom zbog redukcije emitovanja štetnih gasova tako da će prvenstvo u zapošljavanju imati prednost stanovnici zajednice koji žive neposredno u okruženju fabrike. Time se takođe pomaže i zajednici tako što se smanjuje broj nezaposlenih, a primjenjivaćemo i mnoge druge metode kojima ćemo pomagati zajednicu u kojoj poslujemo. Cilj našeg poslovanja je funkcionalno i bogato  ,,sveto trojstvo"  poslodavac-zaposleni-zajednica. I ranije sam negdje spominjala da bogat pojedinac može da bude održiv samo u bogatoj i funkcionalnoj zajednici.

A Nikšić zato jer je to moj rodni grad, jer zaslužuje i standard i reputaciju koju je nekada uživao. Naš projekat neće donijeti neku ogromnu kapitalnu investiciju koja će preko noći da se realizuje, ali će sigurno predstavljati tu glavnu kariku u održivom razvoju na koju ako budu imali sluha mogu da se nakače svi koji žele ekonomski napredak svom kraju i sigurnu budućnost za svoje potomke. Iskoristiću ovu priliku da pozovem sve uzgajivače organskih kultura biljnog porijekla širom Crne Gore da nam se što prije jave zbog uspostavljanja poslovnih odnosa i partnerovanja u procesu prerade. 

#ZENAODUTICAJA: Od koga imate najviše podrške?

#Maja Beriša:  Bojim se da sam ja ta koja je podrška svima jer to su karakteristike pravog lidera, da vodim svoj tim u željenom pravcu kroz bezrezervnu podršku svima koji su dio tog tima ili su neposredno vezani za njega. To je velika požrtvovanost koja iziskuje ogromnu količinu energije, ali tim su i rezultati veći i jači pa mi zbog toga i ne pada teško. Baš kao i u svakom poslu namučite se, ali kada pogledate šta ste time ostvarili bude vam milo i zaboravite na umor.

#ZENAODUTICAJA: Da li je ,,vani“  lakše uspjeti kao žena?

#Maja Beriša:  ,,Vani" je svakako lakše uspjeti pa tim i kao žena. Kad kažemo uspjeti ,,vani" obično podrazumijevamo rad u sređenim sredinama sa visokim ekonomskim standardom i razvijenom tehnologijom.

Kada je tema uspješna zena uvijek se sjetim te prve godine u Britaniji '99. dok sam radila sve te poslove gore navedene. Jednom prilikom je došao da ruča (u restoranu gdje sam počela kao konobarica, a za samo tri mjeseca postala menadžer) moj drugi poslodavac firme za renoviranje stanova i tada mi je rekao da me vidi da ću jednog dana da budem uspješna businesswoman, što mi je izazvalo osmjeh na licu.

Iskreno mislim za one koji hoće da rade i vjeruju u sebe uspjeh je sigurno svuda zagarantovan.

#ZENAODUTICAJA: Fali li vam slobodnog vremena?

#Maja Beriša:  Bilo je dana kada nijesam znala šta ću prije i kada mi dan nije bio dovoljno dug, ali dobrom strategijom obavljanja prioritetnih poslova rješavala bih nagomilavanje obaveza. Sada se polako prestrojavam na onaj sporiji kolosjek i dalje sam aktivna i energizovana, ali sam preraspodijelila teret i prebacila veći dio na mog biznis i životnog partnera, a svaki put kada to uradim otvaraju mi se nove mogućnosti. Tajna uspjeha je naučiti da prepustiš drugome, samo tako idemo ka usavršavanju, jer uvijek čekaju neka nova iskušenja i novi podvizi. Um stvara nove inovativne ideje kada naučiš da prepustiš drugome prethodne.

Sigurna sam da će sa novim projektom doći i nove obaveze, ali sada već uključujem i veći broj ljudi u rukovođenju pa samim tim i sebi olakšavam makar jedan dio tereta jer ipak ne zaboravite ja sam ona prva karika u lancu što vuče sve za sobom.

#ZENAODUTICAJA: Kako se odmarate i šta vam daje najviše snage?

#Maja Beriša:  Ne znam kako da to objasnim ali ja se bolje osjećam kada nešto korisno uradim nego kada odmaram. Tako da ,,odmaranje" za mene može da predstavlja i košenje trave, i obrezivanje ruža, i usisavanje,  peglanje sve su to valjda radnje u kojima mi mozak odmara kome je kada sam ja u pitanju odmor i najpotrebniji. A volju, kao pokretačku snagu, još uvijek imam, jer vjerujem u sebe.