Intervju sa Ninom Drakić, predsjednicom Privredne komore Crne Gore: Žena sa planom i ponosom

Značajna je i vidljiva promjena od kako je Nina Drakić, doktorka ekonomskih nauka nakon decembarskih izbora postala predsjednica Privredne Komore Crne Gore. Više je mogućnosti za privredu, vidljivija je ova institucija kojoj svi želimo da se obratimo za pomoć u biznisu, bilo da su nam potrebni novi partneri ili savjet. Nina Drakić za #zeneoduticaja govori otvoreno o sebi, poslu i planovima.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Ninom Drakić, predsjednicom Privredne komore Crne Gore: Žena sa planom i ponosom
Nina Drakić, predsjednica PKCG

Ono što smo „krišom“ saznale od zaposlenih je da je jako poštuju i da je lijepo raditi sa njom. „Ipak ona u Komori 12 godina marljivo radi.“ rekle su nam njene kolege. Ovo je jedan od temeljnih intervjua nakon čijeg čitanja ćete moći da steknete pravu sliku o Nini Drakić ženi koja ima plan. 

#ZENEODUTICAJA: Nina, zadovoljstvo je da smo među prvima koji objavljuju vaš intervju. Možete li nam reći više o svom formalnom obrazovanju, prvim karijernim koracima i vašem radu u Privrednoj komori Crne Gore?

NINA DRAKIĆ: Formalno obrazovanje stekla sam u Podgorici, gdje sam i rođena. Nakon osnovne škole i gimnazije, upisala sam Ekonomski fakultet na Univerzitetu Crna Gora, koji sam i završila 2003. godine.  Poslije uspješno završenih studija, logičan slijed je bio upisati magistarske studije. Kako sam tokom osnovnih studija pohađala smjer “Preduzetništvo i preduzetničke finansije”, opredijelila sam se za produbljivanje znanja u istoj oblasti. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekla sam 2007. godine. Želja da se uz rad unapređujem i u teorijskom smislu dovela me do zvanja doktora ekonomskih nauka na smjeru Međunarodna ekonomija Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Odmah po završetku osnovnih studija počela sam da radim. To je ponekad činilo napornim završavanje obaveza vezanih za poslijediplomske i doktorske studije, ali je i za mene bilo vrlo značajno jer su praktično znanje i iskustvo neprocjenjivi u savladavanju i boljem razumijevanju oblasti u kojoj se usavršavate.

Sedmogodišnji rad na USAID projektu “Pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, koji sam započela neposredno nakon diplomranja donio mi je nova znanja i iskustvo koja su mi kasnije otvarala mogućnosti da učestvujem i na projektima Svjetske banke, GIZ-a, UNDP-a i dr. Rad u međunarodnim organizacijama, čvrsta i jasna pravila projektnog menadžmenta koja, iako počivaju na istim temeljima, imaju svoje specifičnosti koje se razlikuju od organizacije do organizacije, uče vas da budete precizni, fokusirani, istrajni i analitični. Osim toga, to podrazumijeva i rad sa ljudima iz drugih kultura, što je posebna vrijednost.

Radni angažman u Privrednoj komori Crne Gore sam započela 2010. godine. Obavljala sam poslove sekretarke Odbora udruženja trgovine i Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo, rukovoditeljke Sektora za analize i istraživanja, savjetnice Predsjednika, potpredsjednice Komore i vršiteljke dužnosti Predsjednice Privredne komore. Na sjednici Skupštine Privredne komore Crne Gore održanoj decembra 2021. godine izabrana sam za Predsjednicu ove institucije i na toj dužnosti sam od 1. januar 2022.

Osim kroz rad i institucije formalnog obrazovanja dijapazon stručnih znanja, vještina i kompetencija sam sticala i nadograđivala učešćem na brojnim specijalističkim kursevima i obukama. Od brojnih profesionalnih i studijskih boravaka u inostranstvu, kao posebno važna istakla bih usavršavanje u Japanu kao stipendista Japanske organizacije za međunarodnu saradnju i Turskoj gdje sam pohađala trening program za mlade ekonomske savjetnike u organizaciji Ministarstva trgovine. Izdvajam ih, cijeneći da su značajno uticali na moj lični i profesionalni razvoj. Pored unapređivanja znanja, sticanja novih vještina, rekla bih da su me boravak i obuke van zemlje naučili da  različitosti koristim kao prilike i motivaciju za razvoj i stalno učenje. Kontinuirani rad na sebi kroz učenje kao preduslov za profesionalno usavršavanje je imperativ. Danas za to imamo čitav spektar mogućnosti i treba ih koristiti.

#ZENEODUTICAJA: Ko su bili vaši mentori? Šta ste naučili od svojih "učitelja" što danas primjenjujete u poslu i životu?

NINA DRAKIĆ: Prvi i najvažniji mentori svih nas su roditelji. Smjernice koje dobijete u svom domu za život, učenje i rad najkvalitetnija su osnova za nadogradnju svih ostalih znanja koja stičemo u životu. Veoma sam zahvalna mojim roditeljima koji su kroz duboku posvećnost mojim sestri, bratu i meni prenijeli odnos razumijevanja prema drugim ljudima i naučili nas da u školi, poslu i životu treba da damo svoj maksimum, da ne postoje prečice do postizanja cilja, kao i da preuzimamo odgovornost za sve ono što učinimo ili neučinimo.

Tokom studija i posla bila je još puno mentora/učitelja među profesorima, kolegama, privrednicima. Riječ je o dokazanim stručnjacima, uglednim članovima našeg društva, velikim profesionalcima i pregaocima, koji su spremni da dijele ono što znaju sa generacijama koje dolaze. Mnogo toga što sam prihvatila od njih pomoglo mi je da se profesionalno i ljudski nadograđujem, te učinilo da me crnogorska privreda prepozna kao pojedinca kojem je povjerila da vodi njihov dom. Vjerujem da su svi ljudi koje srijećemo na životnom putu naši učitelji, od svih nosimo neki djelić iskustva, bilo dobrog ili manje dobrog, ali svakako korisnog za buduće životne izazove.

#ZENEODUTICAJA: Predsjednica ste Privredne komore Crne Gore, da li ste prva žena na čelu ove ustanove. Kakav je osjećaj, da li je odgovorno i motivišuće? 

NINA DRAKIĆ: Čast mi je što sam dobila povjerenje privrednika i što su me izabrali da predstavljam i vodim Komoru u naredne četiri godine. To što sam prva žena na čelu institucije koja 94 godine okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu i zastupa njihove zajedničke interese, rekla bih da je privuklo značajnu pažnju javnosti, a lično me čini veoma ponosnom. Voditi instituciju kao što je Privredna komora Crne Gore je obaveza i, svakako, motiv da doprinesem, u najvećoj mogućoj mjeri, da se rad Komore i njena pozicija unaprijedi, kako u nacionalnim tako i međunarodnim okvirima. 

Kompleksno vrijeme pandemije koja je izmijenila globalnu ekonomiju, promijenila fokuse djelovanja i ekonomskog promišljanja, donijelo je bremenit posao i za moje kolege u privredno razvijenijim zemljama. Takva stvarnost umnogome usložnjava poziciju crnogorske privrede i Komore. U vrijeme, kada smo trebali biti posvećeni jačanju konkurentnosti domaćih kompanija kako bi spremne dočekale ulazak na jedinstveno tržište kroz članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, mi se suočavamo sa očuvanjem samih kompanija i radnih mjesta u njima. To čini dodatno odgovornim obaveze koje sam preuzela stupanjem na dužnost Predsjednice Komore. Ipak, vjerujući u snagu objedinjenosti privrede posvetiću se snažnijoj homogenizaciji privrede kroz sve oblike organizovanja u Komori, u nastojanju da čujemo potrebe svih njih i kroz angažman Stručne službe damo adekvatan odgovor tim zahtjevima, bilo da je za to potrebno pregovarati sa našim partnerima donosiocima odluka ili im tražiti ino partnere. Iz tog razloga sam i kroz Programa rada poseban naglasak dala širenju i modernizovanju dijapazona usluga Komore, kako bi bili kvalitetan i efikasan servis našim članicama, što one s pravom očekuju od nas.

#ZENEODUTICAJA: Šta mislite da treba unaprijediti u odborima Komore?

NINA DRAKIĆ: Odbori udruženja su osnovni oblik organizovanja unutar Komore. Rezultati koji su do sada ostvarivani ustaljenim načinom rada vrijedni su pažnje, ali smatram da taj rad treba dinamizirati. Proaktivnim pristupom i članova odbora udruženja i zaposlenih u Komori, vjerujem da možemo i više doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta. To možemo postići formiranjem većeg broja grupacija, kao granski užeg povezivanja unutar konkretnog odbora udruženja. Time će obezbijediti direktno učešće većeg broja privrednih subjekata u rad Komore i kod njih stvoriti osjećaj pripadnosti organizaciji, kao i doprinijeti otklanjanju barijera poslovanju i boljem zastupanju interesa članica.

Uz ovo, već smo u Komori počeli podsticati promociju servisa i proizvoda pojedinačnih kompanija za zainteresovane strane. Svaka naša članica dobija mogućnost da se predstavi kroz hibridni model organizacije promotivnog skupa u Komori, dobijajući za tu svu neophodnu stručnu i logističku pomoć. Komora je svakako otvorena za predloge organizovanja specijalističkih obuka za kompanije koje posluju u konkretnoj grani. Pored edukativnih aktivnosti koje se na teme koje upravo privreda predlaže organizuju, stalno je otvoren poziv i za organizovanje obuka na usko specijalizovane teme u skladu sa iskazanim interesom. Isto je i sa pozivima da pomognemo u promociji našim kompanijama na tržištu bilo koje zemlje, organizujemo nastupe na sajmovima, omogućimo učešće na B2B skupovima.

#ZENEODUTICAJA: Koji je vaš plan za 2022. godinu? Kojim smjerom bi privrednici trebalo da idu?

NINA DRAKIĆ: Komora će u ovoj godini kontinuirano sprovoditi aktivnosti koje se odnose na unapređenje poslovnog ambijenta, pratiti i analizirati propise, inicirati izmjene zakona i podzakonskih akata u cilju otklanjanja ograničenja u poslovanju. Intenziviraćemo aktivnosti na promociji privrede, internacionalizacije poslovanja, širenju znanja i realizaciji međunarodnih projekata. Pažnju ćemo posvetiti promociji domaćih proizvoda i vrijednosti kroz projekte “Dobro iz Crne Gore” i “Kupujmo domaće”. U ovoj godini važno mjesto imaće aktivnosti na modernizaciji rada Komore, kako bismo unaprijedili kvalitet usluga i procesa i ostvarili efikasniju komunikciju sa članicama. Rekla bih da će i za Komoru i za privredu digitalizacija i ozelenjavanje ekonomije biti prioriteti. U aprilu će biti finalizovana Mapa puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, koja će poslužiti kao temelj za izradu Startegije o zelenoj ekonomiji koju Vlada namjerava da donese do kraja tekuće godine.

U prvoj polovini godine namjera je da privredi stavimo na raspolaganje set servisa u digitalnom obliku, koji će svakako dati doprinos i procesu njihove digitalne transformacije. Komora će pružati podršku mikro, malim i srednjim predzećima u procesu digitalne transformacije i kreiranju novih biznisa i zelenih radnih mjesta.

Naravno, organizovaćemo Konferenciju o ekonomiji Montenegro 2022, koja je prepoznata kao najvažniji regionalni ekonomski događaj. Ukoliko zdravstvene prilike dozvole, posvetićemo se i organizovanju nastupa na, za domaću privredu, važnim međunarodnim sajmovima. Sve ovo će biti značajna podrška privredi, koja će sigurno pomoći da sami bolje pozicioniraju sebe među domaćom i stranom konkurencijom.

#ZENEODUTICAJA: Mislite li da treba biti više ženskih predsjednika odbora? U kom smislu možete sa ove pozicije unaprijediti položaj žena?

NINA DRAKIĆ: Ekonomsko osnaživanje žena, njihovo veće učešće u biznisu i kreiranju poslovnog ambijenta od izuzetnog je značaja za razvoj i ukupni prosperitet našeg društva. Na čelu sam instutucije koja je posvećena afirmaciji i promociji ženskog preduteništva, i kroz različite aktivnosti i projekte pruža podršku ekonomskom osnaživanju žena i jačanju njihovog preduzetničkog potencijala. U tom pravcu ćemo nastaviti da djelujemo i kroz brojne aktivnosti i projekte doprinisiti da se ogromni potencijal ženskog preduzetništva valorizuje. Vjerujem da ćemo kroz rad Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo, zalažući se za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanjem podrške ženama u stvaranju modernih preduzeća, uticati da na čelu odbora udruženja i organa Komore, bude više žena.

#ZENEODUTICAJA: Da li je teže po vašem mišljenju uspjeti kao žena u Crnoj Gori?  Da li ste u svojoj karijeri imali barijera po tom pitanju? Koje su poruke mladim ženama na putu do uspjeha?

NINA DRAKIĆ: Mislim da uspjeh zavisi od spremnosti da posvećeno i vrijedno radite, bez obzira da li je riječ o muškarcima ili ženama. Prvu svijest o jednakosti ili nejedankosti polova dobijamo u porodici, te je stoga važno da kao društvo budemo posvećeni tretiranju ovog pitanja prije svega u porodici, kao osnovnoj ćeliji društva.

Smatram da će biti mnogo više uspješnih žena kada bude manje stereotipa o muškim i ženskim ulogama i poslovima. Ne mogu na bazi ličnog iskustva govoriti o tome da mi je na poslu bilo nešto uskraćeno ili nedostižno zato jer sam žena. Bilo je izazova, ali ih nikada nijesam dovodila u direktnu vezu sa tim.  Ipak, analize koje pratim i posvećen rad brojnih organizacija koje u fokus stavljaju pitanja ženske ravnopravnosti ukazuju da postoji jaz u društvu. Osvješćivanje i edukacije mogu popraviti ovu sliku. Svim mladim ženama poručujem da ulažu u sebe, svoje obrazovanje i školovanje. Istrajnost, spremnost da se istražuje i usvajaju nova znanja, odgovornost i predanost poslu način su za prevazilaženje problema koji im se mogu naći na putu i ključni su za postizanje uspjeha.

#ZENEODUTICAJA: Kakav odnos gradite sa članovima vašeg tima?

NINA DRAKIĆ: Za prve saradnike imam profesionalne i vrijedne osobe, posvećene poslu. Dobra saradnja zahtijeva profesionalnost, usmjerenost na dobrobit organizacije i otvorenost u razmjeni mišljenja. Trudim se da sa njima budem baš takva otvorena i direktna, te i od njih očekujem i dobijam upravo takav odnos.

Kvalitet usluga i podrške koju Komora pruža privredi u direktnoj je korelaciji sa kvalitetom i usmjerenošću na rad zaposlenih u ovoj instituciji. Ta vrsta posla zahtijeva puno individualnog, ali i timskog rad, te dobre komunikacione vještine. Svaki dobro urađeni posao jeste i treba da bude motiv za postavljanje i postizanje i većih ciljeva. Posebno važnim stoga prepoznajem zajedničke analize urađenog posla, prepoznavanje šta je moglo bolje, šta smo iz konkretnog zadatka novo naučili, gdje smo prevazišli početna očekivanja. Takođe, bitno je da zadatke ne dijelimo na male i velike, važne i manje važne, već da im prilazilimo sa istom predanošću, pokazujući uvijek i visok stepen kolegijalnosti. Imamo zaposlene koji su profesionalci, visoko obrazovani, koji poznaju instituciju i osjetljivost ekonomskog trenutka. Zato sam i sigurna da sa njihovim radom mogu ostvariti plan rada koji sam prilikom izbora za Predsjednicu iznijela pred Skupštinu Komore.

#ZENEODUTICAJA: Kako izgleda vaš radni dan, da li imate vremena za prijatelje, čitanje, hobije?

NINA DRAKIĆ: Posao predsjednice Komore je dinamičan, zahtijeva puno kontakata, komunikacije, praćenje prilika u privredi u zemlji i van nje, kao i društvenih kretanja. Intenzitet pobrojanih obaveza će se povećavati u narednom periodu i spremna sam na to. Trudim se da ipak najveći dio mog radnog dana čini direktna komunikacija sa privrednicima, jer jedino tako mogu dobiti najprecizniju sliku uslova u kojima rade i u kom smjeru im treba pružiti podršku. Uz ovo, tu su učešća na različitim skupovima, sastanci sa predstavnicima diplomatskog kora, predstavnicima međunarodnih finansijskih i drugih organizacija, učešće u radu komorskih asocijacija. Niz je poslova koji su ustaljeni, ali i onih ad hoc koji zahtijevaju da im se posvetim.

Porodica i prijatelji zauzimaju posebno mjesto u mom životu. Najveći su mi oslonac, podrška, ali i kritičar i nastojim da uvijek sačuvam vrijeme za njih.

Što se čitanja tiče, pored uobičajenog pregleda štampe, trudim se da sačuvam davno stečenu naviku da ne završim dan bez čitanja kvalitetne knjige. Što se drugih hobija tiče, vezani su za neku fizičku aktivnost fitness, brzi hod, a tokom  ljetnjih mjeseci i plivanje.

Najveću radost mi ipak pričinjava vrijeme provedeno sa mojim sestrićima koji svojom iskrenošću i nepresušnom energijom podsjećaju na najveće životne vrijednosti.

Zabranjeno je kopiranje autorskog sadržaja bez dozvole autorke.

Fotografkinja: Veronika Jovanović