Intervju sa Milicom Milanović: Autoritet se ne nameće već se gradi

Ovo je priča žene koja svakodnevno obaveze usklađuje sledećim receptom: selekcija, prioriteti i – rokovnik koji je uvijek u tašni. Jednostavno zar ne? I naravno jako volimo njen istagram profil i smisao za humor. Menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Nestlé Adrijatik Milica Milanović za #zeneoduticaja kazala je da ,,težina“ pozicije ne zavisi od pola ili lokacije, već od percepcije odgovornosti, donošenja teških odluka, delegiranja.

Nada Stojanović
Intervju sa Milicom Milanović: Autoritet se ne nameće već se gradi

Milica Milanović, menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Nestlé Adrijatik se upredo sa studijama na Fakultetu političkih nauka bavila novinarstvom, ali je tada shvatila da su ipak odnosi sa javnošću ono što joj najbolje „leži“.  Kao PR radila je i na Belom dvoru za kraljevsku porodicu Karađorđević.

- Uslijedilo je više od 10 godina iskustva u PR-u i protokolu, a od 2019. godine bavim se korporativnim komunikacijama i projektima društveno odgovornog poslovanja u kompaniji Nestlé, najvećoj svjetskoj prehrambenoj kompaniji - kazala je Milica Milanović u intervjuu za #zeneoduticaja

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško biti u kompaniji Nestlé i kako je mladoj ženi koja ide karijerno ka svom vrhu?

MILICA MILANOVIĆ: Prije kompanije Nestlé, svoje iskustvo sticala sam u PR agencijama, medijima, bankarskom sektoru, kao i na Belom dvoru, radeći za kraljevsku porodicu Karađorđević. Ne bih rekla da sam na vrhu jer me to asocira na nešto konačno, završeno, a smatram da je razvojni put svake osobe jedan neprestani proces i da pred svakim od nas stoji još mnogo prilika za učenje, sticanje iskustva, kao i za napredovanje u smislu formalne pozicije.

#ZENEODUTICAJA: Traje li vaš radni dan ,,24 sata" i imate li vremena za hobije?

MILICA MILANOVIĆ: Istina je da nemam previše slobodnog vremena pa se trudim da se dobro organizujem i iskoristim ga baš onako kako ja želim – sa porodicom, prijateljima, ili baveći se svojim hobijima. Pravi prijatelji vas uvijek razumiju i ne zamjeraju vam to što vas ne viđaju svakodnevno ili što im nekada odgovorite na poruku tek poslije nekoliko sati.

Milica Milanović

#ZENEODUTICAJA: Mislite li da je teško biti žena na rukovodećem položaju na Balkanu?

MILICA MILANOVIĆ: Mislim da „težina“ pozicije ne zavisi od pola ili lokacije, već od percepcije odgovornosti, donošenja teških odluka, delegiranja. Volim posao kojim se bavim, nikada mi nije padao teško, volim rad sa ljudima, da učim, ali i da dijelim svoje znanje. Vremenom ojačate, lakše donosite odluke, sve bolje upravljate timovima, pa su napredak i veće odgovornosti logičan slijed u razvoju karijere.

#ZENEODUTICAJA: Kako usklađujete porodične i poslovne obaveze?

MILICA MILANOVIĆ: Selekcija, prioriteti i – rokovnik koji je uvijek u tašni. Kada pogledate, to je i više nego jednostavno.

#ZENEODUTICAJA: Šta vas odmara od obaveza i ko vam daje najveću podršku?

MILICA MILANOVIĆ: Vrijeme sa bliskim osobama prija i opušta, ali ono što je nezamjenljivo je ipak – dobar san. Priznajem da na tom polju nijesam baš uspešna. Spavam u prosjeku pet sati. Taman evo neka čuvenih osam sati sna bude jedna od mojih novogodišnjih odluka.

#ZENEODUTICAJA: Da li vaša kompanija zapošljava više žena ili muškaraca?

MILICA MILANOVIĆ: Nestlé veoma njeguje ravnopravnost polova i možemo da se pohvalimo da su na menadžerskim pozicijama pretežno žene. Ujedno, težimo i ka balansu koleginica i kolega, kako u kompaniji generalno, tako i u pojedinačnim sektorima. Raznovrsnost ekspertize, znanja i različitih viđenja pruža najbolju atmosferu za rad, rađanje ideja, a na kraju i ostvarivanje odličnih rezultata.

#ZENEODUTICAJA: Koliko se kompanija u kojoj radite razlikuje od domaćih  u Srbiji?

MILICA MILANOVIĆ: Sve je više dobrih i uspješnih kompanija u Srbiji, sa kojima Nestlé dijeli mnogo vrijednosti, ali ono što bih izdvojila za Nestlé je jedan autentičan prostor za usavršavanje koji pruža zaposlenima. Edukacije, treninzi, savjetovanja, to je ono na šta zaposleni uvijek mogu da računaju. Njeguje se jedan potpuno otvoren odnos, inkluzivnost, zaposlenima se daje prilika da i u potpunosti promeijne profesiju ukoliko izraze želju za tim. Razvijena korporativna kultura i brojni benefiti samo su neke od osobina po kojima se Nestlé ističe.

#ZENEODUTICAJA: Šta biste poručili mladim koleginicama koje žele da budu uspješne i na rukovodećim mjestima?

MILICA MILANOVIĆ: Da ne žure jer napredovanje i uspjesi dolaze prirodno, a da autoritet ne nameću već da ga grade znanjem, ekspertizom i ljudskošću.

#ZENEODUTICAJA: Vaš životni moto?

MILICA MILANOVIĆ: Biće sve ok na kraju, a ako nije ok – znači da još nije kraj.