Obično se iza hladne i distancirane osobe krije neka slabost

U Crnogorskom narodnom pozorišta igra se predstava „The Effect“ koju je po tekstu Lusi Prebl režirao Danilo Marunović. U ovoj predstavi igraju: Marta Ćeranić, Dušan Kovačević, Julija Milačić, Aleksandar Radulović i Jovan Dabović. “The Effect” je klinička ljubav. Dirljiva, melanholična, povremeno duhovita, inteligentna i osjećajna igra koja mijenja perspektivu, suptilno nudi detalje kroz koje duboko zalazimo u tajne ljudskog mozga. Predstava je bila povod da porazgovaramo sa Martom Ćeranić, glumicom koja za #zeneoduticaja govori zašto bi trebalo da odete u pozorište.

Jelena Plivelic
 Obično se iza hladne i distancirane osobe krije neka slabost

Predstava "The Effect" će biti na repertoaru u decembru, a sve ostale informacije možete pronaći na sajtu www.cnp.me.

#ZENEODUTICAJA: Kako gluma dopire do ljudske duše?

#MARTA: Iz ličnog iskustva znam da do mene dopire, bilo da nešto gledam ili igram, onda kada se u tome prepoznam. Ne mora to da bude samo nešto sto ste lično doživjeli, mada na kraju krajeva o svemu što i u prolazu čujemo ili vidimo - mi imamo lični doživljaj.. tako da onog trenutka kada je kod mene izazvalo neku reakciju, znam i da je doprla.

#ZENEODUTICAJA: Koja Vam je bila najteža uloga?

#MARTA: Naš profesor Predrag Ejdus nas je tokom školovanja, gotovo svakodnevno, napominjao da svaku ulogu počinjemo od nule. Što znaci bez uvjerenja da smo genijalni i bez oslanjanja na predhodna iskustva. Tako da ako imate takav pristup, dođemo na to da je svaka teška. I jeste. Razlika je samo u tome kakve su vam životne okolnosti u datom trenutku stvaranja, pa vam se onda neki procesi čine lakšim ili težim od drugih. Inače proces stvaranja je uvjek zahtjevan.

#ZENEODUTICAJA: Šta se promijenilo u prethodne dvije godine koliko živimo u pandemiji?

#MARTA: Svašta i ništa. Već sada mi djeluje kao da ipak ništa nismo naučili. Kao da nam nije dovoljno što svaki dan premine veliki broj ljudi. Nažalost, imala sam priliku da sretnem ljude koji i nakon svega nemaju svijest o tome koliko je važno da čuvamo jedni druge. Empatije je sve manje i manje.

#ZENEODUTICAJA: Možete li nam reći nešto o predstavi The Effect?

#MARTA: To je prije svega moja prva predstava u CNP-u. U samom komadu radi se o testiranju antidepresiva, međutim tu se radi o svemu.O životu, o ljubavi, o bolu.. o različitoj percepciji istih događaja. O onome što mislimo da znamo i onome što zapravo znamo. Zahvaljujem Danilu Marunoviću što me pozvao da budem dio podjele.

#ZENEODUTICAJA: Kakva je vaša uloga i da li ju je teško odigrati?

#MARTA: Slojevita kao i svako biće. Jeste, teška je za igrati. Obično se iza jedne hladne i distancirane osobe krije neka slabost. Njena slabost je doktor Toubi.. Moj zadatak je da u vrlo kratkom vremenskom periodu dočaram ženu koja misli da je preboljela odnos, a nije i neće nikada. Njeno povjerenje je izigrano i privatno i profesionalno a sa druge strane ne zlonamjerno. Doktor Toubi je voli, ali na svoj način..

#ZENEODUTICAJA: Kako publika reaguje na predstavu?

#MARTA: Smijehom, dok ne prestane da bude smiješno..

#ZENEODUTICAJA: Zašto bi pozvali ljude da pogledaju predstavu?

#MARTA: Danas imamo zastrašujuce puno ljudi na antidepresivima. Svih generacija. Možda se neki prepoznaju, osvijeste, zaljube, sagledaju život iz druge perspektive.. možda su neki budući studenti glume, možda nekima baš treba to da vide. Možda se ne desi ništa od toga ali opet je skroz u redu a i nekako cool provesti neko vrijeme u pozorištu.