U poslu mi je svaki dan novi izazov

Kada smo na našem redakcijskom kolegijumu predlagale ženu od uticaja iz oblasti ugostiteljstva i promocije Crne Gore, jednoglasno smo rekle njeno ime. Donosimo vam priču o Jeleni Šćepanović i njenim biznisima.

Nada Stojanović
U poslu mi je svaki dan novi izazov

Nakon višegodišnje uspješne karijere u Milanu, Jelena Šćepanović se posvetila biznisu. Ona za #zeneoduticaja govori kako su joj iskustvo i novac koji je stekla u ovoj evropskoj metropoli poslužili kao vjetar u leđa da se vrati u Crnu Goru i pokrene privatni biznis. Jelena je specijalističke studije završila na Fakultetu za poslovne studije sa prosjekom 9,8, dok je magistarske završila na UDG smjer - poslovna psihologija. Od 2016. godine ozbiljnije se posvetila preduzetništvu, konkretno ugostiteljstvu. Našoj sagovornici je svaki dan u poslu novi izazov.

#ZENEODUTICAJA: Iza kojih projekata danas stojite vi?

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ: Danas u ugostiteljstvu ponosno stojim, prije svega, ispred restorana Verige65 koji se nalazi u Boki Kotorskoj i koji je za jako kratko vrijeme postao jedan od prepoznatljivijih mjesta u Crnoj Gori. Uz otvaranje restorana na obali mora rodila se i ideja za prevoz gostiju morskim putem u okviru Bokokotorskog zaliva tako da danas postoji i Taxi Boat 65 koji u svojoj floti broji pet brodova. Mimo toga, vodim porodični biznis eko selo Nevidio koji je smješten u selu Pošćenje, između Šavnika i Žabljaka. Na ovaj projekat smo posebno ponosni jer je u pitanju prvi eko smještaj na sjeveru Crne Gore, a upravo je momenat očuvanja životne sredine nešto čemu poklanjamo posebnu pažnju u svim projektima. Od skoro je u okviru ,,Grupacije 65" počeo je da radi bistro i bar Kantina65 u Herceg Novom koji predstavlja drugačiji koncept u odnosu na Verige65, fokusiran na domaća jela, ketering za kompanije, događaje...

#ZENEODUTICAJA: Osim ugostiteljstva, imate i još projekata.

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ:  Da, uspješno sa partnerima vodim kompaniju DCM koja se bavi konsultantskim uslugama za investitore koji žele da investiraju u Crnu Goru i tom prilikom od nas dobijaju svu potrebnu podršku od osnivanja kompanije pa do implementacije cijelog projekta.

#ZENEODUTICAJA: Kako započinjete proces od ideje do realizacije? Šta vam je najlakše, a šta najteže?

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ: Mogu reći da smo porodično usmjereni ka preduzetništvu i dio vezan za ideje mi u cijelom procesu najlakše pada, a one proističu iz tog svakodnevnog, neformalnog, ispitivanja tržišta u razgovoru sa prijateljima, poznanicima i klijentima. Sa tim u vezi, razvijanje ideje je najzabavniji dio, a najteži je upravo implementacija projekata zbog, i dalje, dosta komplikovane birokratije i nedostatka obučenih kadrova.

#ZENEODUTICAJA: Šta vam je najvažnije u odabiru kadrova? Da li prednjače žene ili muškarci?

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ: Prva i najvažnija stvar u odabiru kadra jeste da vole posao kojim se bave, a nakon toga da razumiju viziju kompanije. Prilikom zapošljavanja zaista ne pravim razliku da li su u pitanju muškarci ili žene što dokazuje podjednaka zastupljenost jednih i drugih u svim kompanijama. Veliki sam borac za ravnopravnost polova u biznisu i svjedok sam činjenice da žene znaju biti posvećenije, pažljivije i proaktivnije. U svojoj porodici oduvijek imam primjer žene u biznisu, a to je moja majka koja se godinama unazad vrlo uspješno bavi privatnim biznisom odakle i proizilazi taj stav o ravnopravnosti muškaraca i žena.

#ZENEODUTICAJA: Kada podvučete crtu da li ste zadovoljni rezultatima?

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ: Izuzetno sam zadovoljna postignutim što nikako ne znači da ne stremim uvijek boljem i većem uspjehu.

#ZENEODUTICAJA: Kada vam je bilo najteže u poslu?

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ: Svaki početak novog projekta nosi određenu vrstu odgovornosti, probleme i izazove, ali kada se isti postavi na stabilne temelje onda je i ta teškoća vrijedna truda i kasnije predstavlja zadovoljstvo.

#ZENEODUTICAJA: Kako organizujete svoj dan, imate li šablon menadžovanja?

#JELENA ŠĆEPANOVIĆ: Trudim se da sam svakog dana prisutna u kompanijama koje vodim i da uvijek imam otvorenu komunikaciju sa zaposlenima, što smatram vrlo bitnim. Osim toga veliku pažnju poklanjam marketingu i razvijanju novih ideja koje se svakodnevno implementiraju u poslovanju. Ne postoji neki određeni šablon osim da je vrlo bitno biti prilagodljiv i fleksibilan jer svaki dan u poslu nosi neki novi izazov.