Poslovni izazovi su oluje koje dođu, ali i prođu!

Upoznajte Slađanu Đurović, direktoricu za ljudske resurse Crnogorskog Telekoma. Ona poručuje: Uživajte u činjenici da ste se rodile kao žena na Balkanu, jer to je prilika da budete sjajne!

Nada Stojanović
Poslovni izazovi su oluje koje dođu, ali i prođu!

Slađana Đurović ima 39 godina, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Posjeduje bogato iskustvo iz oblasti ljudskih resursa u inostranim kompanijama, kako u industriji telekomunikacija, tako i u bankarskom sektoru. Karijeru je započela 2002. godine u Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, a 2006. godine pridružuje se HR timu Telenora. Sa pozicije HR menadžera te kompanije 2014. godine odlazi u bankarsku industriju, na poziciju direktora sektora za ljudske resurse Societe Generale, kasnije i Podgoričke banke. Timu Crnogorskog Telekoma pridružila se u aprilu 2020. godine, na poziciji direktora Sektora za ljudske resurse, i član je Menadžment komiteta kompanije.

#ZENEODUTICAJA: Biti punoljetan u karijernom smislu je značajno dostignuće svakog pojedinca. Voljele bismo da saznamo više o vašem poslovnom putu?

ĐUROVIĆ: Moj karijerni put je prije svega splet dobrih prilika i izazovnih radnih okruženja sa standardima, znanjima i očekivanjima koja donose internacionalne kompanije, s jedne strane. S druge strane, tu su i elementi sreće – da budem u timovima sjajnih lidera od kojih sam učila – i posvećenosti poslu koji volim.

Sljedeće godine slavim 20 godina rada u međunarodnim kompanijama – od evropskih institucija u kojima sam, u ranoj mladosti, naučila kako da sarađujem sa različitim kulturama i savladala mnoge administrativne poslove, ispostaviće se neophodne za rad u korporacijama i inostranim kompanijama, preko sektora telekomunikacija gdje sam se, kroz rad u Telenoru, zaljubila u svoje sadašnje zanimanje i zaista razumjela značaj sistema koji prepoznaju talente, daju prilike i investiraju u znanje i razvoj svojih zaposlenih.

Kroz rad u bankarskom sektoru, u Societe Generale banci, suočila sam se sa izazovima posla kojim se bavim – naučila sam šta znači „transformacija od dobrog ka odličnom“, i koliko liderstvo zasnovano na davanju slobode i podrške pomaže u profesionalnom rastu zaposlenih. I od 2020. opet u meni omiljenoj industriji telekomunikacija, ovog puta u Crnogorskom Telekomu. I to u veoma izazovnom trenutku: u jeku COVID-19 pandemije, kada ljudi prirodno teže stabilnosti, našla sam se u novoj kompaniji u ulozi u kojoj promjene i izazove serviraju dnevno na tanjiru. Kad pogledam iza sebe, mogu da kažem da se osjećam dobro zbog svih iskustava koje sam do sada stekla, i zaista se radujem novima.

#ZENEODUTICAJA: Da li je Balkan izazov za žene i uspjeh!?

ĐUROVIĆ: Kada je o Balkanu riječ, možda je ovdje teže biti uspješna žena u smislu javnog priznanja zajednice kojoj pripadamo, nego što je to recimo slučaj u skandinavskim zemljama, ali vjerujem da je razlog takve percepcije samo kulturološko nasljeđe. Drugim riječima, u Crnoj Gori i na Balkanu termin „uspješne žene“ pojavio se u novijoj istoriji, ali su žene zapravo oduvijek bile uticajne, i u istoriji posmatrane kao temelji porodice i društva. Meni je taj termin draži, jer je uspjeh stvar trenutka, a uticaj stvar kontinuiteta uspjeha.

#ZENEODUTICAJA: Šta je vaša snaga? Da li je ona oduvijek ista i šta vas je osnaživalo?

ĐUROVIĆ: Jake strane su se, rekla bih, mijenjale kroz vrijeme, kako sam se razvijala. Jaka volja i posvećenost obilježile su prve godine moje karijere. Kasnije su došli glad za znanjem i sposobnost da se prilagodim različitim okolnostima, kulturama, sistemima, ljudima, umjesto da očekujem da se oni prilagode meni. A sada je možda najprisutnija mogućnost da zadržim jasan fokus u stresnim situacijama, kao i sposobnost da promjene posmatram kao šanse, a ne kao prijetnje.

Posao HR-a – menadžera za ljudske potencijale – pomogao mi je i da otkrijem svoje mane, ali i načine da na tome radim, izbjegavajući tako da mi to ostanu slabe tačke kroz karijeru. Razvijala sam se u okruženjima gdje je bilo OK reći da nešto ne znaš ili ne umiješ, i pitati za pomoć, pa i danas koristim te tehnike povezivanja sa ljudima koji znaju više, i upijam to znanje i informacije.

Slađana Đurović

#ZENEODUTICAJA: Kako sa sadašnje pozicije pomažete ženama koje su ambiciozne i spremne da uče?

ĐUROVIĆ:  Imala sam sreću da od početka radim u kompanijama koje su snažno podržavale razvoj žena na svim nivoima u organizaciji, i često su imale procentualno isto ili čak više žena lidera u strukturi od muškaraca, pa je moj utisak da žena na Balkanu može dobiti prilike, ako je sprema da ih koristi. Kroz karijeru sam nailazila na sjajne primjere uspješnih muškaraca i žena koji su nesebično dijelili znanje i davali slobodu u angažovanju i rješavanju izazova, ali i podršku i savjete kad rješenja koja sam predlagala nijesu bila najbolja. Mislim da sam iz toga najviše naučila, pa se danas trudim da te modele rada primjenjujem sa svojim saradnicima.

Više puta sam imala priliku da biram mlade ljude za svoje bliske saradnike, i danas sam na njih jako ponosna jer su ostvarili neke sjajne rezultate. Kažu da sam im na tom razvojnom putu pomogla kao mentor i to me uvijek ispuni lijepim emocijama. Danas sam u situaciji da sam u poslu okružena vrijednim i vedrim ženama, što moju dnevnu rutinu čini lagodnom i u najtežim radnim danima. Ali nijesu to bile samo žene. Prilike da sarađujem sa sjajnim muškarcima profesionalcima, da razvijemo sjajnu komunikaciju i odnos poštovanja, takođe donose veliku vrijedost mom profesionalnom razvoju. Možda čak i više jer učimo jedni od drugih, i to me čini sigurnom i konfornom u svojoj ulozi i konstantno podsjeća da je različitost u načinu razmišljanja i pristupa stvarima bogatsvo, a ne problem.

Znam sjajne žene koje se jako lijepo nose sa svojim privatnim i poslovnim obavezama, pronašavši zdrav balans između uloga koje imaju. U principu ako se dobro osjećate u svojoj koži, onda što ste uspješniji – to ste jednostavniji u ophođenju i posmatranju svijeta oko sebe. Orjentisani ste na rješenja i bolje ste organizovani. Jednostavno, istrenirate svoj organizam da dnevno rađate odluke, i idete naprijed.