Vještačka inteligencija može spasiti ugrožene riđe vjeverice

Inovativna tehnologija očuvanja postavljena je da pomogne u zaštiti riđe vjeverice u Engleskoj. Od 19. vijeka riđe vjeverice su se u šumama suočavale sa rivalom - sivim vjevericama, koje su uvezene iz Sjeverne Amerike.

Sanja Milosavljević sanja@impactinstitute.me
Vještačka inteligencija može spasiti ugrožene riđe vjeverice

Ovo stalno takmičenje značilo je da su riđe vjeverice sada skoro izumrle u južnoj Engleskoj, osim nekoliko na ostrvu Vight i dva mala ostrva u luci Poole.

Po prvi put u Velikoj Britaniji, tehnologija vještačke inteligencije će se koristiti za praćenje ruralnih populacija riđih vjeverica u četvorosmjernoj saradnji između Društva sisara, Univerziteta u Bristolu, Huawei Technologies i Rainforest Connection.

Guardian je inovativni uređaj instaliran u šumama Velike Britanije

Guardian i Audiomoth su dva nova uređaja razvijena kroz partnerstvo koja će biti instalirana u šumama Velike Britanije. Napajan solarnom energijom, Guardian će slušati i snimati zvukove naših šuma (ili bioakustiku) i postavljati ovu ogromnu rezervu podataka direktno na cloud. Korišćenje audio tehnologije za praćenje ugroženih divljih životinja nije potpuno novi koncept za Huawei i Rainforest Connection, koji su ranije sarađivali na projektima u Kostariki za zaštitu majmuna pauka i pomogli divokozama u Grčkoj.

Način na koji funkcioniše uređaj je važan za prikupljanje zvukova.

Izvor