PR greške koje treba izbegavati

Bilo da ste preduzetnica, umetnica ili liderka u svojoj oblasti, dobiti pokrivenost u omiljenom magazinu ili novinama sjajan je način da se promovišete. A linkovi koji vode ka vašem sajtu takođe mogu poboljšati vaš položaj na google pretrazi. Kako se uveriti da ćete biti istaknuti? Tako što ćete izbegavati sve uobičajene PR greške koje slede.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
PR greške koje treba izbegavati

Posao novinara je zahtevan. S bezbroj rokova i različitih ciljnih grupa koje treba zadovoljiti, žele zanimljive priče brzo. Dakle, pre nego što predstavite svoj sledeći projekat, proizvod ili ideju, vredi razmotriti greške koje mnogi prave prilikom kontaktiranja medija - sitnice koje dovode novinare do ludila i koje mogu odrediti da li će vaš email biti ponovo pregledan.

U međuvremenu, evo još nekoliko početničkih PR grešaka koje treba izbegavati.

1. Vaš email predlog je nejasan i bez informacija

Uvek je lepo primiti prijateljski email, ali će najverovatnije biti obrisan ako nedostaje informacija ili svrha. Vreme je dragoceno za svakog novinara, zato im dajte sve što im je odmah potrebno, i nemojte ih terati da tragaju. Prezentujte svoju priču i uključite sve što bi im moglo biti potrebno - od saopštenja za štampu i slika do korisnih linkova. Razmotrite sve detalje u vezi s tim ko, šta, kada, gde i zašto.

2. Niste obavile domaći zadatak

Slanje masovnih, netargetiranih ponuda može biti zgodno za vas, ali ćete sigurno neuspešno proći ako vaši emailovi ne pokazuju razumevanje onoga što novinari žele. Istražite čitajući nedavne članke, upoznajte se s publikacijom i prepoznajte prilike kako biste osigurale da vaša priča bude dobar izbor.

3. Sakrivate najvažnije informacije

Ako niste prodali najvažniji deo vaše priče u prvih nekoliko rečenica, novinar može izgubiti interesovanje. Odmah pređite na sočan deo i sažmite zašto bi trebalo da obrate pažnju na vas i na ono što imate da kažete.

4. Šaljete svoje saopštenje za štampu kao PDF

Nemojte pretpostavljati da svi rade isto što i vi. PDF saopštenja za štampu možda izgledaju lepo i čuvaju izmene, na primer, ali mnogim novinarima su noćna mora. Email je univerzalni sistem koji svako može koristiti. Možete li jednostavno kopirati i okačiti tekst vašeg saopštenja za štampu u email i krenuti odande? Da, postoje i druge opcije za dokumente, ali ne koriste svi Word ili Google Workspace.

5. Prilažete datoteke uz email

Kao novinari, moramo čuvati email prepisku - ne samo iz pravnih razloga, već i da bismo uvek imali na šta da se referišemo. Kao takvi, slanje poruka s velikim prilozima nije korisno, jer će naši inboxi brzo dostići pun kapacitet. Bolji pristup je deljenje tih datoteka putem Dropboxa, WeTransfera ili Google Drive-a.

6. Stavljate vremenska ograničenja na preuzimanje datoteka ili tražite dodatan pristup

Svaki novinar je drugačiji i radiće na mnogim drugim pričama kad pošaljete svoju ponudu. To znači da može proći neko vreme pre nego što razmotre vaš email. U tom slučaju, nemojte stavljati vremenska ograničenja na svoj WeTransfer link. I nemojte ih terati da prođu kroz dodatnu prepreku tražeći pristup. Učinite deljenje datoteka jednostavnim i dostupnim u svakom trenutku.

7. Postajete nedostupne za brze dodatne upite

Ako uspete i novinar je zainteresovan za vašu ponudu, nemojte samo nestati, jer će verovatno imati dalja pitanja ili zahteve za intervju. Budite dostupne i responzivne kako biste održali zamah.

8. Predugo se ne odazivate ili ignorišete rokove

Ako pokušavate iskoristiti aktuelnu vest, nemojte se poigravati. Brzina je ovde ključna, jer će i drugi konkurisati za istu priliku. Ako ste primetile priliku da, na primer, date svoju reč nečemu relevantnom iz vaše oblasti, pošaljite svoj citat i radno mesto što je pre moguće. 

Zapamtite, uspešni odnosi s medijima u krajnjoj liniji se svode na izgradnju poverenja i pružanje vrednosti.

Izbegavanjem ovih grešaka i razumevanjem šta novinarima treba, možete povećati šanse da se pojavite u svojim omiljenim magazinima ili novinama.

Izvor