Ako Taylor Swift može napisati 500 zahvalnica, zašto ne bi i ti?

Taylor Swift obara rekorde na turnejama, zaradivši milione dolara i osvojivši srca obožavalaca širom sveta. Forbes je čak proglasio Taylor milijarderkom, a ona je prva koja je ovu titulu stekla isključivo zahvaljujući svojim pesmama i nastupima. Taylor Swift nije samo izuzetno uspešna preduzetnica već i liderka sa sofisticiranim kvalitetima koje možete primeniti u svakom radnom okruženju. U nastavku saznajte ključne lekcije koje možemo naučiti iz njenog liderstva.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Ako Taylor Swift može napisati 500 zahvalnica, zašto ne bi i ti?

Možda ste čuli da je Taylor Swift bila na turneji ovog leta; možda čak imate sreće i uspeli ste da dobijete jednu od karata koje su rezultirale procenjenim ukupnim prihodom od prodaje karata od 780 miliona dolara. Ako ste propustili live nastupe, ili želite ponovo da ih doživite, možete se pridružiti ljudima koji žure u bioskope da dožive Taylor Swift: The Eras Tour. Film je već zaradio više od 200 miliona dolara širom sveta u prvim nedeljama prikazivanja.

Forbes je zvanično proglasio Taylor milijarderkom. Iako je Taylor 15. slavna ličnost kojoj je ovaj status dodeljen od strane ovog izdanja, ona je prva koja je postigla ovo priznanje isključivo na osnovu svojih pesama i izvođenja. To je izuzetno dostignuće, pre svega zato što je Taylor trebalo manje od dve decenije da se popne na vrh koji malo koji izvođač/ica dostiže tokom svog života. Ali Taylor Swift nije samo neverovatno pametna preduzetnica, ona dosledno pokazuje sofisticirane liderske osobine koje se mogu primeniti u bilo kojem radnom okruženju:

Stvaranje profita kroz principe

Robert D. Haas (poznat kao Bob Haas), predsedavajući Levi Strauss & Co LEVI -0.3%, i potomak Levi Straussa, prvi je skovao izraz "profit kroz principe" u tekstu za Brookings Institution. Iako je izraz tada bio nov, ideja "odgovornog komercijalnog uspeha" bila je u srcu organizacije još od vremena njegovog pradede.

Iako je Levi's možda bio jedan od prvih koji je koristio socijalnu pravdu kao korporativnu strategiju, osvajanje tržišnog udela "čineći ispravnu stvar" postalo je toliko uobičajeno da investitori sada imaju opciju da razmatraju ESG (ekološki, društveni, upravljački) faktore kao deo svog procesa donošenja odluka.

Taylor se drži svojih principa

U dokumentarnom filmu Miss Americana iz 2020. godine, delimično snimljenom tokom turneje Reputation iz 2018. godine, Taylor razmišlja o tome da javno zauzme stav o aktuelnim političkim diskusijama, nečemu što je prethodno potpuno izbegavala.

Menadžer Taylor, Robert Allen, snažno se protivi zauzimanju javnog stava. "Zamislite da vam dođemo i kažemo: Hej, imamo ovu ideju da možemo prepoloviti broj ljudi koji dolaze na vašu sledeću turneju", rekao je.

Taylorin odgovor je nedvosmislen: "Sada kažem, ovo je nešto što znam da je ispravno, i momci, moram biti na pravoj strani istorije."

Swift je bila spremna da uradi ono što smatra ispravnim, čak i ako to rezultira manjom prodajom karata u budućnosti. Konačno, Taylor je bila u pravu: zauzimanje stava nije uticalo na prihode od prodaje karata, naprotiv, Taylor Swift prodala je više karata od bilo koga drugog u 2023. godini.

Moć nagrada i davanja priznanja

Taylor je privukla pažnju ovog leta kada je navodno lično obezbedila 55 miliona dolara u bonusima za osoblje svoje turneje. Iako su pojedinci dobili i do 100.000 dolara, mnogi članovi osoblja opisuju to kao iznos koji "menja život", zapažen je pristup Taylor. Pored čekova, Skot Swift (Taylorin otac) uručivao je rukom pisane zahvalnice od same Taylor.

"Priznanje na radnom mestu motiviše, pruža osećaj dostignuća i čini da se zaposleni osećaju vrednim za rad koji obavljaju", prema Gallup-u. "Priznanje takođe šalje poruku drugim zaposlenima o tome kako uspeh izgleda."

Pored toga što je globalna superzvezda, Taylor Swift je de facto izvršna direktorka svoje organizacije. Posvećivanje vremena ličnom pisanju svakom od svojih 500 zaposlenih pokazuje razumevanje viših nivoa motivacionog razmišljanja: "Zaposleni moraju znati da su više od broja. Moraju znati da se neko brine o njima prvo kao ljudima, a drugo kao zaposlenima."

Možda izgleda kao mali gest, ali rukom pisana zahvalnica je sofisticirani alat za liderstvo, kako W.C.H. Prentice primećuje u Harvard Business Review-u: "Efikasni lideri i liderke pokazuju lični interes za dugoročni razvoj svojih zaposlenih i koriste taktiku i druge socijalne veštine da podstaknu zaposlene da postignu svoj najbolji rezultat."

Njen pristup liderstvu može funkcionisati u bilo kojoj ulozi, u bilo kojoj industriji. Swift jasno komunicira svoje vrednosti, tako da njeni zaposleni mogu uskladiti misiju, i sledi filozofiju "profita kroz principe". Kombinovanje nagrade s priznanjem poboljšava angažovanost zaposlenih i pojačava motivaciju.

Gde god da se nalazite na lestvici u organizaciji ili kompaniji, ako Taylor može da nađe vreme da napiše 500 zahvalnica, možete i vi.

Izvor