5 podcasta o ženama, feminizmu i rodnoj ravnopravnosti

Danas su podcasti postali neizostavan izvor informacija i inspiracije. Ukoliko ste zainteresovane za teme feminizma, rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena, postoji mnogo sjajnih podcasta koji nude duboke razgovore, analize i priče koje će vas sigurno motivisati i inspirisati. Ako ste u potrazi za kvalitetnim podcastima koji vas podstiču na razmišljanje, donosimo vam nekoliko preporuka.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
5 podcasta o ženama, feminizmu i rodnoj ravnopravnosti

Nedavno je Sanja Milosavljević, preduzetnica i osnivačica #zeneoduticaja pokrenula “Podcast od uticaja”, u kojem priča sa inspirativnim ženama koje su ostvarile uticaj u svojim zajednicama i profesijama. Ovo je prostor gde se kroz iskrene razgovore istražuju njihove priče, izazovi sa kojima su se suočavale i naučene lekcije, koje će vas podstaknuti da težite višem i osnažite sebe i druge žene oko sebe. Ali naravno, ono što je zanimljivo je da će uskoro podkast imati i svoju englesku verziju #ImpactPodcast, a gosti će biti i muškarci. 

1. "Guilty Feminist"

Ako su ideali feminizma jednostavni, u realnom životu nije uvek lako slediti takve principe. Ovo je nagrađivani podcast i emisija koja se poigrava sa tom idejom i predstavlja pravo blago u svetu podcasta. U svakoj epizodi, londonska komičarka Deborah Frances-White i njene gošće diskutuju o temama "o kojima se sve feministkinje 21. veka slažu", istovremeno priznajući svoje nesigurnosti, licemerja i strahove koji leže ispod njihovih uzvišenih principa.

2. "The History Chicks"

Voditeljke Beckett Graham i Susan Vollenweider vode ovaj podcast sa ciljem da nas upoznaju sa nekim od fascinantnih ženskih ličnosti iz istorije. Ovo nisu duboko ozbiljni akademski eseji, već više lagani uvodi i uvidi koji vas podstiču da saznate više same. Teme koje obrađuju su raznolike i kreću se od Kleopatre do Odri Hepbern, ali i svih zapostavljenih i zaboravljenih žena istorije između njih.

3. "The girl boss Radio"

Girlboss Radio ima misiju da pomogne ženama da postignu uspeh na svoj način. Voditeljka, Avery Francis,  je iskusna liderka u oblasti ljudskih resursa koja je u časopisu Forbes proglašena za jednu od 40 najuticajnijih žena u tehnologiji od strane Betakita. Podcast donosi nedeljne razgovore sa inspirativnim izvršnim direktorkama, osnivačicama i poznatim ličnostima.

4. "Tampon zona"

Tampon zona je nedeljni podcast koji je pokrenula Iva Parađanin 2019. godine. Predstavlja platformu za ženske glasove i nezavisno mesto gde se žene osećaju bezbedno da izraze svoje mišljenje i slobodno diskutuju o temama koje su im važne. Ovaj podcast donosi priče različitih žena, od poznatih ličnosti do stručnjakinja iz različitih oblasti, ispričane iskreno i bez cenzure. Pružena je prilika da se čuju autentična ženska iskustva i rešenja za aktuelne probleme, od toga kako da istupimo iz ustaljenih okvira, ali i podjednako važno - kako da jedna drugu podržimo i ohrabrimo.

5. "Samo bez panike"

Maja Marić i Margarita Tomić stvaraju "Samo bez panike", subjektivni podcast o svemu, od trudnoće do menopauze, od zaljubljenosti do razvoda, od depresije do najviših vrhova. Jednu znate kao ‘internetmater’, drugu kao blogerku #misusovo. Jedna živi i radi u Hrvatskoj, druga u Nemačkoj. Obe imaju prosečan broj dece, muževe koji gube kosu i mnogo društvenih mreža. Ali, ono što je važno je da su stvarno dobre i “brbljive” prijateljice, koje na zabavan način obrađuju raznolike teme iz svakodnevnog života.