Balkan biznis brif: Ćevapi ili Bentli?

Balkan Business Brief vam pruža pregled poslovnih dešavanja u balkanskom regionu. Šta je uslovilo povlačenje McDonalds-a iz Bosne i Hercegovine? Takođe saznajte koje je izazove je u Hrvatskoj donio prelazak sa kune na euro. Uskoro počinje sa radom novi fond u Hrvatskoj, čija je vrjednost 40 miliona eura!

Sanja Milosavljević
Balkan biznis brif: Ćevapi ili Bentli?

Šta je uzrokovalo zatvaranje McDonalds-a u Bosni - Ćevapi ili Bentli?

Prema pisanju medija, posao McDonalds-a nije išao najbolje još od njegovog otvaranja 2010 godine. Ipak, Bosna i Hercegovina je oduvijek bila prepoznata po svom nacionalnom jelu, ćevapima u toploj lepinji, što nikada nije ostavljalo dovoljno tržišnog prostora za McDonalds-ove hamburgere. Postavlja se pitanje da li se sve to može pripisati malom porazu globalizacije nad nacionalnim kulturnim dobrom?

Prema pisanjima medija da je to jedan od ključnih faktora, ali ne i jedini. Odluka o povlačenju franšize od strane sjedišta korporacije u SAD-u prvenstveno je došla zbog neodgovornog vođenja poslovanja, nagomilanih dugova, ali i luksuznog života direktora i iznajmljivanja luksuznog automobila Bentli o trošku kompanije. Prema rečima iz sedišta kompanije McDonalds-a, povlačenjem franšize žele da sprječe narušavanje imidža brenda. Takođe iz McDonald's-a su poručili da nemaju u planu da ponovo dodjele franšizu nekome u Bosni. Dakle, za sada građani Bosne mogu da zaborave na Big Macs u svojoj zemllj.

Koje izazove je Hrvatskoj donio prelazak sa kune na euro?

Hrvatska, kao dio Evropske Unije, započela proces zamjene kune sa eurom, zvanično od prvog januara ove godine. Kako bi se građanima olakšao prelazak sa jedne valute na drugu, država je naložila da maloprodajni objekti prikazuju cjene u obje valute. Od prvog januara, u period od dvije nedelje država je dala mogućnost građanima da plaćaju u obje valute. Takođe građani će moći da svu gotovinu koju posjeduju u kunama zamjene za sredstva u eurima, u bankama bez provizije.

Međutim, proces uvođenja eura podstakao je pojedine privredne subjekte da u periodu od 1. do 3. januara ove godine povećaju cjene za 10%. Nadležne institucije su istakle da je ovaj postupak neopravdan, jer se u periodu od tri dana cjene inputa se nisu mogle promeniti za ovaj iznos. Takođe, nadležne institucije su pozvale privredne subjekte da vrate cjene na nivo na kojem su bile krajem 2022 godine, ističući da ova vrsta neopravdanog rasta cjena samo šteti građanima, privredi ali i državi. U cilju dalje borbe sa neopravdanim povećanjem cjena i suzbijanja ovakvih aktivnosti, državne institucije su uvele i novčane kazne. Kontrolom nadležnih organa, utvrđeno je da je od ukupnog broja privrednih subjekata koji su bili predmet inspekcije, 40% neopravdano povećalo cjene. Po osnovu kazni za neopravdano povećanje cjena ukupno je naplaćeno 234.000 eura. Kazne za kompanije su iznosile 26.000 eura, a za preduzetnike 1.090 eura. Državne institucije se nadaju da će slanjem jasne poruke o neopravdanom podizanju cjena držati  potencijalna inflatorna kretanja pod kontrolom.

Hrvatski talenati u tehnološkoj industriji privukli indijskog „jednoroga”

Dok mnogobrojne tehnološke kompanije u Hrvatskoj traže sjedišta za svoje kompanije izvan domovine, indijski "jednorog" Amagi otvara svoj istraživačko-razvojni centar u Zagrebu. Amagi predstavlja jednog od svetskih SaaS lidera koji pruža usluge emitovanja sadržaja u „oblaku“ i  i rješenja ciljanog oglašavanja za emitiranje na TV-u i streaming platformama u preko četrdeset zemalja. Kako navode iz kompanije, ono što ih je podstaklo da otvore svoj prvi istraživačko-razvojni centar izvan Indije bila je saradnja sa stručnjacima iz Hrvatske. Osim toga, naveli su da ih je za Hrvatsku dodatno odredila visoka produktivnost i dobar balans privatnog i poslovnog života. Amagi je naglasio da Hrvatska na globalnoj tehnološkoj mapi predstavlja zemlju vrhunskih talenata, pa su uvjereni da je saradnja ključni pokretač daljeg rasta i uspjeha.

Nova era za hrvatske inovacije: Fond rizičnog kapitala od 40 miliona evra

Fond rizičnog kapitala, čija je vrednost 40 miliona eura, trebalo bi da počne sa radom u Hrvatskoj 2023 godine. Cilj fonda je da finansira projekte komercijalizacije inovativnih tehnoloških i naučnih rešenja univerziteta, istraživačkih instituta i startup ekosistema što će istovremeno doprineti većoj saradnji naučne zajednice i privrede. Fond će takođe imati značajnu ulogu u transferu tehnologije i implementaciji patenata, što je u Hrvatskoj prethodnih godina bilo zapostavljeno. Takođe, rad fonda će dodatno doprinjeti većoj posvećenosti tehnološkim rešenjima i razvoju deep-tech startapova, što će na kraju posljedično privući pažnju investitora.