Intervju sa Branislavom Simanić (PKS): Samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke

Predstavljamo Branislavu Simanić, direktorku Privredne komore Srbije kojoj se preduzetnice rado obraćaju za savet i pomoć. Na konferenciji „Vreme je za preokret“ koju smo organizovale aktivno je dala doprinos predstavljanju trenutnog stanja privrede u Srbiji u pandemijskom dobu i projekcije oporavka. Njena vrata su otvorena za sve naše čitateljke i članice a kao jedan od najvažnijih saveta naše sagovornice je da se brže i lakše prilagođavate promenama na tržištu kako bi održale, ali i unapredile poslovanje.

Sanja Milosavljević sanja@mypressroom.me
Intervju sa Branislavom Simanić (PKS): Samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke

Branislava Simanić, od marta 2017. godine obavlja funkciju direktorke Privredne komore Srbije, sektor preduzetništva (mala, srednja preduzeća i preduzetnici). Rođena je u Beogradu. Nakon završetka IX beogradske gimnazije diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, nemački i španski jezik. U nizu je završila i nižu muzičku školu, odsek za klavir.

Članica je radne grupe Vlade Republike Srbije, Ministarstva privrede za izradu Strategije preduzetništva za period 2022- 2026, članica stalnog stručnog saveta ́za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Vlade Republike Srbije, stalna je članica Eurochambers Women Entrepreneurs Network u Briselu. Branislava je uključena u rad Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, Saveta za zapošljavanje grada Beograda i članica pregovaračke grupe za PG 20- Industrijska politika i preduzetništvo. Dobitnica je priznanja Najevropljanka (Evropske kuće za zalaganje u oblasti preduzetništva), priznanje Patrijarha srpskog gospodina Irineja, za zalaganje u oblasti privrede, vezu sa dijasporom i pomoć Svetoj Majci Crkvi, u februaru 2020.godine. Najžena je 21.vijeka (2016), Dama godine (2019), dobitnica Business Women Award (2019) i Žena lider 2020.

Branislava je na ličnu inicijativu i uz angažovanje dovela investitora iz Turske koji je otvorio fabriku tekstila My Denim u opštini Mali Zvornik. Ova investicija je vredna 3 miliona eura, a zaposleno je odmah 100 ljudi, dok će još 200 njih biti zaposleno u naredne 2 godine. Ovo je prva investicija u ovoj opštini nakon 50 godina.  Kao zagovornica ekonomskog osnaživanja žena i na njenu ličnu inicijativu je osnovana Sekcija za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije. Pored promocije ženskog preduzetništva, intenzivno radi na unapređenju preduzetništva za mlade, sve u cilju podsticanja mladih da ostanu u Srbiji, kao i da nakon završetka formalnog obrazovanja započinju sopstveni posao u Srbiji.

Zalaže se za digitalizaciju i inovativnost u poslovanju malih srednjih preduzeća i preduzetnika, kao i za jačanje porodičnih firmi u Srbiji. Intenzivno sarađuje sa privrednicama iz dijaspore, posebno iz Švajcarske, Nemačke i Austrije i članica je Saveta za dijasporu Privredne komore Srbije. Bavi se humanitarnim radom i često obilazi decu koja borave u Sigurnoj kući i Svetištima. Tokom pandemije izazvane virusom Covid-19  intenzivno je radila na predlogu ekonomskih mera za ublažavanje negativnih efekata korone na rad mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika. Njen moto je da nikada ne možete biti dovoljno obrazovani, zato insistirajte na edukaciji koja predstavlja kontinuiran proces.

Branislava Simanić, direktorka u Privrednoj komori Srbije

#ZENEODUTICAJA: Imate impresivnu biografiju i trenutne angažmane. Ko su bili vaši mentori?

BRANISLAVA SIMANIĆ: Moj mentor bio je moj deda sa mamine strane, čovek iz jedne od najimućnijih porodica kojoj je nakon II Svetskog rata nacionalizacijom oduzet sav kapital. Ipak, on je zahvaljujući svom znanju, fakultetskom obrazovanju i kontaktima uspeo da, godinama kasnije, obnovi biznis i ponovo bude uspešan. Najbolji savet koji sam dobila od njega je da samo ono što imaš u glavi, to ti niko ne može oduzeti. To je moj moto i zato smatram da čitav život treba da učite i jednostavno nikada ne možete biti dovoljno obrazovani.

#ZENEODUTICAJA: Vaši počeci u karijeri su bili izazovni? Možete li nam reći više o vašoj poziciji danas?

BRANISLAVA SIMANIĆ: Ja sam od svoje osamnaeste godine bila preduzetnica, i narednih devet godina. Od 2013. godine sam u Privrednoj komori Srbije, najpre kao Sekretar a od 2017. godine sam na poziciji direktorke Sektora preduzetništva. Veoma je izazovno raditi moj posao. Mi smo neko ko sluša glas privrede i ko pregovara sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima. Treba mnogo strpljenja, mudrosti, ali pre svega rada i posvećenosti kako bi izbalansirali sve zahteve.

#ZENEODUTICAJA: Koji je vaš liderski stil? Čime se vodite u poslu?

BRANISLAVA SIMANIĆ: Ja sam neko ko je pun energije i važim za veoma sposobnu ženu. Smatram da treba da postignete konkretan rezultat kada nešto radite, u suprotnom sve aktivnosti nemaju smisla. Uvek se vodim time da stvari pomeram unapred, da privredi pružimo nešto novo, bolje, kvalitetnije. Zadovoljstvo privrednika je moj uspeh i to mi je najveći motiv i pokretač u poslu.

#ZENEODUTICAJA: Kada je reč ženskom preduzetništvu u Srbiji, kakav je trenutni status? Mogu li žene da se izbore za sebe i kako? Šta PKS konkretno radi da osnaži žene u biznisu?

BRANISLAVA SIMANIĆ: Srbija i Privredna komora Srbije prepoznali su žensko preduzetnistvo kao snažan resurs novog zapošljavanja i upravo iz tih razloga na moji ličnu inicijativu pre nekoliko godina formirana je Sekcija za žensko preduzetnistvo PKS, na koju sam izuzetno ponosna. Takođe i kao članica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda radim na ekonomskom osnaživanju žena u Republici Srbiji.

Lično smatram da samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke o svom životu. Ovome me je naučila moja baka sa mamine strane, koja je uvek govorila da žena uvek treba da ima svoje 'parče hleba'.

Od prošle godine kreirani su posebni programi za podršku ženama, kao i mladima do 30 godina. Kroz ove programe oni mogu da ostvare 35% više povratnih sredstava imaju godinu dana grejs period, uz veoma povoljne uslove otplate ostatka kredita. To su konkretni koraci koji se preduzimaju a takodje PKS pruža čitav niz besplatnih usluga koje predstavljaju snažnu podršku njihovom poslovanju  kao npr: organizujemo B2B sastanke, pružamo pomoć pri izlasku na strana tržišta, pomoć pri izlasku na sajmove, organizujemo besplatne radionice i edukacije i mnoge druge. Ono na čemu insistiramo i na čemu treba jos snažnije da radimo u narednom periodu su inivativnost i digizalizacija poslovanja, jer jedino tako biznisi žena  mogu biti konkurentni i održivi na duži rok.

#ZENEODUTICAJA: Šta savetujete ženama? Kako da budu uspešne u biznisu i karijeri?

BRANISLAVA SIMANIĆ: Moj savet i ženama i muškarcima u biznisu je da nikada ne odustaju, ali takođe da treba da znaju da ni jedan uspeh ne dolazi preko noći. Potrebno je mnogo truda, rada, znanja i strpljenja da biste postigli uspeh, kako u biznisu tako i u karijeri. Život nas često obori, ali suština je da se uvek podignete i nastavite dalje  kao i da greške ne ponavljate, već da iz grešaka naučite jer jedino tako greške imaju smisla. Svim ženama su moja vrata širom otvorena uvek i tu sam da ih podržim.

#ZENEODUTICAJA: Imajući u vidu vašu angažovanost i posvećenost poslu, kako izgleda vaš radni dan. A da li se opuštate? Šta vam daje dodatnu energiju?

BRANISLAVA SIMANIĆ: Moj radni dan započinje kafom i listanjem mog notesa u kom zapisujem sve obaveze za naredni dan i period. Nakon toga, prema planu za taj dan, imam sastanke. Nakon završetka svih poslovnih obaveza, moji najlepši trenuci su uz moju porodicu, mog supruga i sina Matiju. Kada imamo vremena najviše volimo da putujemo, to su momenti kada smo maksimalno posvećeni jedni drugima. Pored svih uspeha u karijeri, moj najveći uspeh je moja porodica. U braku sam od svoje 21. godine i ponosna sam na preko 20 zajedničkih godina u kojima je moja najveća podrška bio i ostao moj suprug.

Branislava Simanić sa suprugom i sinom 

#ZENEODUTICAJA: Učestvovali ste na našoj prvoj konferenciji „Žene od uticaja:Vreme je za preokret“ u Crnoj Gori. Kakve utiske nosite sa ovog događaja?

BRANISLAVA SIMANIĆ:  Smatram da je konferencija bila izuzetno dobro organizovana. Zadovoljstvo mi je bilo da upoznam preduzetnice iz regiona. Nadam se da ćemo sledeći put organizovati ovu ili sličnu konferenciju u Beogradu. Bitno je da radimo na povezivanju naših preduzetnica i njihovom regionalnom umrežavanju. Na taj način ćemo ekonomski osnažiti žene regiona što nam je svima zajednički cilj.