Ćalasan: Radujem se svakom projektu žena u biznisu koji će pokrenuti kreditne linije IRF-a

U našoj kompaniji sve zaposlene su žene - programerke, čime razbijamo stereotipe da je IT muška profesija. I osjećam se ponosnom što naša mala kompanija, s obzirom da je 100% u ženskom vlasništvu, utiče na povećanje zastupljenosti žena u biznisu, kazala je Snežana Ćalasan

Nada Stojanović
Ćalasan: Radujem se svakom projektu žena u biznisu koji će pokrenuti kreditne linije IRF-a

Mi smo pokrenuli jednu malu IT kompaniju koja se ubrzano razvija i probija na crnogorskom tržištu i već smo za kratko vrijeme postigli rezultate koje smo zacrtali. Ono što me posebno raduje i čini ponosnom, da je to u potpunosti ženski biznis. U našoj kompaniji sve zaposlene su žene - programerke, čime razbijamo stereotipe da je IT muška profesija. I osjećam se ponosnom što naša mala kompanija, s obzirom da je 100% u ženskom vlasništvu, utiče na povećanje zastupljenosti žena u biznisu, kazala je Snežana Ćalasan, izvršna direktorica, ''Navira IT Solutions'' D.O.O. u okviru kampanje ''Ona pokreće biznis'' koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Ona je kazala da je njena karijerna priča vezana za informacione tehnologije.

„Završila sam Prirodno-matematički fakultet i prije nego što sam diplomirala kreirala sam svoju prvu komercijalnu aplikaciju – obračun ličnih dohodaka koju je koristio moj otac u svojoj knjigovodstvenoj agenciji“, kazala je Ćalasan.

Ona je saopštila da je, nakon 16 godina rada u različitim kompanijama, domaćim i inostranim na različitim poslovima vezanim za sofver inženjering, u jednom trenutku shvatila da je došlo vrijeme da se osamostali i krene dalje i pokrene svoj biznis.

„U tu priču sam ušla sa svojom prijateljicom Tatjanom Rujović i 2016. godine smo osnovale kompanju „Navira IT Solutions“ koja se bavi pružanjem konsultantskih i softverskih usluga u oblasti IT-a“ , istakla je Ćalasan.

Ona je saopštila da se tada obratila Investiciono-razvojnom fondu i dobila kreditnu podršku za opremanje poslovnog prostora i kupovinu neophodne opreme.

„I upravo je to bila odskočna daska za naš mali biznis koji se lijepo razvijao do 2020. godine kada se čitav svijet suočio sa pandemijom koronavirusa i kada je i nama bila potrebna podrška. I ovog puta, kad je bilo najteže, Investiciono-razvojni fond je bio uz nas i pomogao nam kroz kreditnu liniju za očuvanje likvidnosti“, kazala je ona.

Iako pokretanje sopstvenog biznisa donosi različite izazove, ona ističe da se ni u jednom trenutku nije pokajala zbog toga i preporučuje svakom ko kod sebe prepoznaje liderske sposobnosti da učini isto.

Ona je saopštila da vjeruje i nada se da će se u narednom periodu povećati zastupljenost programerki u IT kompanijama u Crnoj Gori i da će se veći broj njih odlučiti da pokrene sopstveni biznis u ovoj oblasti.

„Mi, žene, treba da se podržavamo, ohrabrujemo, udružujemo i da radimo na tome da naše znanje, liderstvo, ideje, kreativnost pokreću i mijenjaju društvo i biznis uopšte. Zato se unaprijed radujem svakom projektu žena u biznisu koji će pokrenuti u okviru kreditnih linija IRF-a i drugih institucija“, zaključuje ona.  

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu. Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.