Objavljen javni poziv za projekat Solari 3000+ i Solari 500+

Elektroprivreda Crne Gore i Fond za zaštitu životne sredine (EKO FOND), objavili su Javni poziv za učešće u projektu SOLARI 3000+ i SOLARI 500+.

Jelena Plivelic
Objavljen javni poziv za projekat Solari 3000+ i Solari 500+
60% stanovništva u Crnoj Gori živi u individualnim stanbenim objektima, koji su, nažalost, najveći zagađivači životne sredine, posebno zbog toga što se veliki broj domaćinstava, u zimskom periodu, grije na drva i ugalj.

Predmet Javnog poziva je, izgradnja integrisanih solarnih elektrana, kroz finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno fonaponskih sistema snage do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata.

Nosilac finansiranja projekta je Elektroprivreda Crne Gore, a iz sredstava Eko-fonda obezbijediće se petina sredstava za realizaciju projekta, kroz dodjelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

Na sastanku sa predstavnicima 15 lokalnih samouprava, EPCG i Eko-fonda koje je iniciralo i organizovalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je zaključeno da je projekat „Solari 3000+ i 500+” neophodan Crnoj Gori.

“Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vrijedan 30 miliona eura, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori . Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata prije svega smanje mjesečni izdaci za električnu energiju, omogući energetska nezavisnost istih, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Korisnik projekta ima mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, da ga otplaćuje u jednakim ratama u visini svog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju. Period otplate investicije za korisnika je do 10 godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage pripadajućeg ugrađenog sistema.

Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom. Takođe, korisniku projekta se obezbjeđuje tehnička i logistička podrška zaposlenih u EPCG, kako u izgradnji tako i u prikupljanju neophodne dokumentacije i saglasnosti. 

Zainteresovani kupac prijavu za fotonaponske sisteme popunjava na sajtu EPCG, i to na adresi www.epcg.com ili ispunjavanjem formulara  koji može da preuzme na šalterima lokalne jedinice FC Snabdijevanje. Dostavljanje prijava počeli su  1. novembra, a rok za podnošenje prijava je 60 kalendarskih dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Sve informacije o projektu potrošači mogu pogledati na www.epcg.com, gdje je urađen posebni podsajt na kojem se nalaze sve potrebne informacije.

Na raspolaganju za dodatna pitanja su svi kanali komunikacije: besplatni poziv ka call centru 19100, call.centar@epcg.com; profili na društvenim medijima (fejsbuk i instagram

Izvor