Stručnjaci pozivaju na veću upotrebu tehnologije za rješavanje nejednakosti u obrazovanju

Tehnologija je značajno poboljšala kvalitet života, međutim, samo oni koji su imali pristup tehnologiji tokom pandemije mogli su da pređu na učenje na daljinu. Ipak, većina još uvijek nema pristup električnoj energiji, pametnim telefonima, računarima i povezivanju...

Nada Stojanović
Stručnjaci pozivaju na veću upotrebu tehnologije za rješavanje nejednakosti u obrazovanju

Naučnici, vladini zvaničnici i političari iz šest različitih zemalja koji predstavljaju obrazovni sektor, prisustvovali su okruglom stolu na temu obrazovanja, koji je kompanija Huawei održala u okviru Huawei Connect 2021 foruma. Okrugli sto je imao za cilj rješavanje problema nejednakosti sa kojim se obrazovni sektor suočava i razmatranje tehnoloških rješenja širom Afrike i azijsko-pacifičkog regiona.

Tehnologija je značajno poboljšala kvalitet života, međutim, samo oni koji su imali pristup tehnologiji tokom pandemije mogli su da pređu na učenje na daljinu. Ipak, većina još uvijek nema pristup električnoj energiji, pametnim telefonima, računarima i povezivanju, pa su ovi faktori povećali prepreke za pristup obrazovanju u različitim djelovima zemlje. U stvarnosti je samo jedan od pet mladih pristupalo materijalima za učenje putem mobilnih telefona, televizije i/ili radija. Stručnjaci nisu razgovarali samo o daljinskom pristupu tokom pandemije, već i o tome kako bolje koristiti tehnologiju u školama. Ovo zahtjeva izgradnju digitalnih vještina među predavačima i studentima i obezbjeđivanje povezivanja uređaja neophodnih za obrazovne institucije.

https://www.the-star.co.ke/news/2021-10-07-experts-call-for-greater-use-of-technology-to-address-education-inequality/

Huawei