Huawei objavio AR Bijelu knjigu i ukazao na prednosti stvaranja 5G i AR ekosistema

Da li ste znali? Tržište izmijenjene realnosti (AR) do 2025. godine vrijedjeće čak 300 milijardi dolara! IZMIJENJENA REALNOST predstavlja dodavanje digitalnih elemenata putem nekog softvera u živi svijet, što se uglavnom odvija pomoću kamere.

Nada Stojanović
Huawei objavio AR Bijelu knjigu i ukazao na prednosti stvaranja 5G i AR ekosistema
Foto: Huawei Arhiva

Digitalna tehnologija u potpunosti je izmijenila pojam realnosti, kako bi onaj ko uživa u nekom sadržaju stekao potpuno novi doživljaj. Podaci kompanije Huawei i nezavisnih proizvođača predviđaju da će tržište izmijenjene realnosti (AR) vrijedjeti čak 300 milijardi američkih dolara do 2025. godine, saopšteno je prilikom Huawei samita "Bolji svijet" za 5G + AR. Predviđanja su da će AR doživjeti masovno usvajanje u pet prioritetnih industrija - obrazovanju, društvenim mrežama, kupovini, putovanjima i navigaciji i igrama.Bob Cai, predstavnik Huawei BG CMO, istakao je da ova industrija može da omogući konvergenciju fizičkog i digitalnog svijeta, pretvarajući snove u realnost.

Efikasnija komunikacija zahvaljujući AR

Uslijed pandemije COVID-19, kupci širom svijeta nisu u mogućnosti da lično posjete Huawei, pa tako kompanija koristi AR za demonstraciju svojih vodećih proizvoda i rješenja na mreži, čineći komunikaciju daleko efikasnijom. Huawei takođe koristi AR za postizanje brze isporuke 5G baznih stanica, što znatno povećava efikasnost isporuke. AR Bijela knjiga - Uvid i praksa primjene, predstavlja uvid u AR industriju u pogledu uređaja, aplikacija i umrežavanja.

Huawei pojednostavljuje AR

Predstavnici kompanije na događaju su demonstrirali kako Huawei „proizvodi“ AR. Naime, Huawei Air Photo koristi jedinstvene algoritme za pretvaranje 2D fotografije u digitalni 3D model, znatno pojednostavljujući AR 3D modeliranje likova. Predstavljen je i Huawei AR Engine - platforma za razvoj koja je orjentisana na mobilne uređaje. Uz Huawei AR Engine, programeri treba da napišu samo 10 redova kodova da bi stvorili AR efekte, što značajno povećava efikasnost razvoja ovih aplikacija.Direktor Biroa za upravljanje komunikacijama u Šenženu, He Čengjian, istakao je da je Šenžen prvi grad na svijetu sa punom pokrivenošću 5G SA.

 "ICT usluge koje predstavlja AR mogu se potencijalno usvojiti u širokom spektru industrija, uključujući industrijsku proizvodnju, elektronsku trgovinu, nekretnine, uređenje doma, kulturu, sport, turizam, zdravstvo i obrazovanje. AR aplikacije postale su ključni pokretač digitalne transformacije i duboko će promijeniti proizvodne metode i način na koji živimo", istakao je Čengijan.

Cai je podsjetio da je važno da čitava industrija sarađuje na stvaranju 5G + AR ekosistema.

„Ako želite da idete brzo, idite sami; ako želite daleko, idite zajedno. Razvoj AR zahtjeva da čitava industrija sarađuje i stvori prosperitetni 5G + AR lanac vrijednosti. AR i 5G se kombinuju u pravo vrijeme. 5G uključuje AR, a AR uključuje 5G", zaključio je Cai.