Ko ima bolji liderski stil? Muškarci ili žene

Kada govorimo o liderstvu, postoje različiti stilovi vođenja tima. Ipak, često se rodna perspektiva umeša u ovu kvalifikaciju. Dakle, ko su onda bolji lideri? Muškarci ili žene?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Ko ima bolji liderski stil? Muškarci ili žene

Žao mi je što moram da vam kažem, ali ni jedan nije bolji. Talenatovani lideri, muškarci ili žene, mogu doneti ogromnu vrednost poslovanju i organizacijama kojima služe. Problem je uglavnom u neravnoteži između muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama. Jednostavno nam je potrebno više žena na vrhu. To nije novi problem.

Često su potencijalni lideri i liderske upravo pred nama, ali mi često propuštamo da ih prepoznamo i negujemo i mentorišemo ih do viših nivoa. Nažalost, ti "potencijali" su često naše mirne, skromne žene koje ne žele da prave problem sa svojim dostignućima. 

Prvo, moramo da saznamo kakav ste tip lidera! Otkrivanje vašeg stila vođstva može vam pomoći da iskoristite više tih veština koje će poboljšati vaše timove i vašu ulogu kao lidera. I usred svega toga, naučićete vrednost jednake zastupljenosti muškaraca i žena za stolom visokog rukovodstva.

Statistika o ženama na rukovodećim pozicijama

Trenutno, brojke nisu sjajne, ali se nadam da će se stvari promeniti u ovom zlatnom dobu povećane želje za jednakostima. Prema Harvard Business Review-u, samo 3% CEO-a iz Fortune 500 su žene, a malo više od 5% izvršnih direktora u istom slučaju su žene. 

Različiti talenti i veštine koje donose muški i ženski stilovi vođstva mogu proširiti bazen kreativnosti i inovacija kompanije. Kada su i muškarci i žene unapređeni na visoke pozicije, uspeh bilo koje kompanije je dramatično poboljšan.

Šta će biti potrebno? Pre nego što dođe do promene, mora postojati svest.

Najčešći stilovi liderstva

Autoritativno vođstvo: Ovaj tip lidera donosi sve odluke i kontroliše sve. Njihovi sledbenici imaju malo ili nimalo uticaja na to kako se stvari obavljaju. Neka istraživanja su povezala ovaj stil sa više muških nego ženskih lidera.

Najefikasniji kada: U situacijama kada je potrebno brzo donošenje odluka, a malo vremena za diskusiju.

Demokratsko vođstvo: Ovaj lider podstiče učešće u donošenju odluka. Zaposleni mogu deliti svoje ideje o tome kako stvari treba da se rade. Njihova mišljenja se ozbiljno uzimaju u obzir i težak su faktor prilikom donošenja odluka. Ovaj stil se više vidi kod ženskih lidera. 

Laissez-Faire vođstvo: Ovaj lider pristupa poslu na neaktivan način i dozvoljava sledbenicima da donose odluke i rešavaju probleme. Oni pružaju vođstvo i resurse, ali ne uključuju se u svakodnevne operacije. Ovaj stil se viđa kod muških i ženskih lidera i često zavisi od osobe ili situacije.

Transformaciono vođstvo: Ovaj tip liderstva se koristi kod mnogih ženskih lidera. Ovaj lider inspiriše i motiviše svoje timove da ostvare svoj puni potencijal. Lider postavlja visoka očekivanja i izaziva sledbenike da misle van okvira i budu najbolji u svojoj klasi. Moja omiljena stvar kod ovog stila vođstva je njegova velika oslanjanja na mentorstvo - prepoznavanje talenata kod drugih i pomažući im da rastu.

Empirijska istraživanja pokazuju da se transformaciono vođstvo sve više prepoznaje kao najefikasniji stil vođstva (Garfinkle Executive Coaching). Žene koje su transformacioni lideri obično pokazuju različite ponašanja koja su mnogi od njihovih zaposlenih smatrali motivišućim, validirajućim i inspirativnim.

Transakciono vođstvo: Ovaj stil vođstva više naginje ka muškom polu. Ovaj lider koristi nagrade kako bi motivisao svoje sledbenike. Oni su nagrađeni za dobro izvršenje posla i kažnjeni za loše izvršenje posla. Ovo se često viđa u prodajnim timovima gde su snažno motivisani da dostignu svoje brojeve.

Ponašanje sjajnih lidera

Kako se ponašate takođe ukazuje na dobro vođstvo. Neće svako biti izuzetno dobar u svakoj od ovih. Možete ih smatrati i vašim supermoćima. Slobodno pročitajte listu i identifikujte vaša tri najvažnija.

1. Vodite sa svrhom i vizijom

2. Budite autentični i transparentni

3. Modelujte integritet

4. Inspirišite poverenje kod drugih

5. Nikada niste sebični

6. Znajte kada da prihvatite savet

7. Slušajte svoj unutrašnji glas

8. Velika predviđanja kako biste napredovali

9. Volite ono što radite i delite tu strast sa drugima

10. Pokažite intuitivnost i inteligenciju

11. Emocionalno centrirani i inteligentni

Druge razlike u muškom i ženskom vođstvu

Hajde da počnemo sa komunikacijom. Dobra komunikacija je jedna od ključnih veština potrebnih za rukovodeće pozicije.

Komunikacija.

Prema Garfinkle Executive Coaching-u, žene obično imaju kooperativni i saradnički stil komunikacije. S druge strane, muškarci obično imaju komandujući i kontrolirajući stil vođstva, prema Američkom psihološkom udruženju. Muškarci su uglavnom viđeni kao autoritarniji, direktniji i usmjereni na zadatke, dok su žene demokratskije. 

Samopromocija

Još jedna razlika između muških i ženskih lidera je način na koji se samopromovišu. Muškarci su obično dobri u promovisanju sebe javno. Ako blisko sarađujete s njima, njihove snage i pobede obično su prilično očigledne. S druge strane, žene su sklonije da nedele svoje snage ili barem da budu skromne u vezi svojih dostignuća.

Zašto postoji razlika?

Prema istraživanju Harvard Business Review-a, žene obično strahuju od negativnih reakcija ili kazne zbog samopromocije. Ali da bi bile uspešne kao lideri, žene treba da izađu iz svoje zone komfora i podele svoje pobede. Možete takođe reći da bi, kao i muškarci, žene trebale da nauče kako da se promovišu tako što će deliti svoja dostignuća i veštine s drugima.

Prikazivanje emocija

Zaboravite na "pokaži celog sebe na poslu" koji propoveda Kim Scott iz jedne od knjiga o liderstvu, Radical Candor. Lepa je ideja da se na posao dolazi s potpunom transparentnošću, ali u stvarnosti, većina radnih mesta to ne želi, posebno ne od žena. Prema istraživanju Pew Research, prikazivanje emocija je veliki nedostatak za žene, pri čemu 65% ispitanika kaže da šteti ženama koje traže liderstvo.

Godinama su žene se borile protiv "Staklenog plafona". Da li je to zato što su previše tihe ili previše glasne? Ali, malo ljudi zna, imati i pokazati emocije je dobro za poslovanje! Prema Keysearch-u, "Žene CEO-i su češće ilustrovale veću empatiju, prilagodljivost i raznolikost od svojih muških kolega, prema istraživanju gotovo 8.500 kompanija iz 61 zemlje." I prema Svetskom ekonomskom forumu, žene imaju 30% više "emotivnih" neurona koji se aktiviraju u bilo kojem trenutku nego muškarci. To uključuje empatiju, intuiciju, saradnju i samokontrolu. I na kraju, prema Anna Marie Valerio iz Business Week-a, "Kompanije sa najvišim zastupljanjem žena na rukovodećim pozicijama pokazuju bolje finansijske performanse."

Izazov

Da sumiramo? Dajmo više kvalifikovanih i talentovanih ženskih lidera na te odlučujuće pozicije. Ako niko u vašoj kompaniji nije kvalifikovan za te uloge, potražite nedovoljno razvijen talenat i počnite ih podržavati i mentorisati. Nastavite da razvijate svoje liderstvo i tražite prilike za rast i napredovanje, posebno ako vidite neravnotežu polova za stolom. Vaš glas je potreban.

Izvor